Kategorier
1960erne 2010erne

Ep. 45: Philip K. Dick, Do Androids Dream of Electric Sheep

I år er det Blade Runner 2049 år! Og i den anledning trak vi Philip K. Dicks klassiske “Do Androids Dream of Electric Sheep” ned fra hylden. Det litterære forlæg til 1982 kult-klassikeren “Blade Runner” er en Dicks mest elskede romaner. Allerede i 1968 tænkte Dick fremsynede tanker om en post-apokalyptisk verden – hvor menneskene bruger androiderne som slaver på “off-world colonies” – Grundhistorien er den samme som i Blade Runner.

Men noget af det sjove ved at læse “Do Androids…” er alle de ting som er anderledes end filmene. Den farlige kriger-androide Roy Batty er den knap-så-imponerende apoteker-androide Roy Baty. “I have seen things you people wouldn’t believe…” og så noget med hovedpinepiller? Og Rick Deckards besættelse af, at få en ged eller en struds! Og salig Mercer på vej op af bjerget, der hjælper os alle sammen med at have empati for hinanden – det som adskiller os fra “andyerne.” Tag en tur med til den anden side af World War Terminus – indstil dit mood organ til 534: “I humør til podcast,” for nu SCIFI Snakker Jens og Anders Philip K. Dicks “Do Androids Dream of Electric Sheep!”

3 kommentarer til “Ep. 45: Philip K. Dick, Do Androids Dream of Electric Sheep”

I senere – langt senere – romaner, udstyrer Dick sit (negative) alter-ego med navnet Horselover Fat, udfra den snedige observation at “Philip” (fil hippos) betyder “hesteelsker” og “dick” er det tyske ord for “fed”.
Kiksen knækkede for Dick henunder Valis og Radiofree Albemuth, men man kan ikke tage fra ham, at han tilførte SF et filosofisk lag – især var han interesseret i det eksistentielle, eksistensens paradigme, og han dyrkede ligefrem begreberne “autencitet”, “empati” og så det mere mystiske “erzatz” (erstatningen – det der er istedet for den autentiske, som igen er istedet for det virkelige … – vi er langt ude på stepperne, eller i højdedraget, som Pirsig siger)
Dick er ikke nogen entydig forfatter – han er ikke til at sætte i nogen boks, og så har vi ham dér, Og faktisk er jeg af den opfattelse, at den sætning som Oliver Stone lader Jim morrison aflevere i filmen “The Doors”, passer bedre til Dick end til Morrison: – I was testing the boundaries of reality!
Godt indlæg – lad vær’ med “hemmelige identiteter”; det er en superheltegimmick
hilsen Henning

Hej Henning. Tak for ekstra input. Det er altid godt at høre dit take på en af de store klassiske Scifi navne.

Jeg tror min yndlings-dick-bog i den tematik du beskriver her er Ubik. Dér skal man godt nok holde tungen lige i munden.

Svar

Der kan jeg ikke være uenig. Men prøv så lige Eye In The Sky.

Og når vi nu er på det personlige smagsbarometer: – jeg kommer ofte tilbage til Galactic Pothealer, fordi der er noget uudgrundeligt på spil … også selvom netop den roman (iøvrigt en kort sag) er blevet udnævnt til én af Dicks svagere.

Empati-kassen er iøvrigt en import fra en tidlig Dick-novelle, The Little Black Box, hvor også figuren Mercer optræder – som realperson – med en rolle som forsøgsmæssig mægler. Det ligger altså ikke ikke fjernt, at gøre “Mercer” til “Merger”, hvilket har konnotation til begrebet empati.
Men god fornøjelse med den udredning – Dick er ikke simplere end Dickens 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.