Skip to content →

Ep. 46: Hugh Howey, Half Way Home

I 2010 havde Hugh Howey deltaget i NaNoWriMo – En årlig “skriv en roman på en måned” event, som løber af stabelen i november. Og ud af det kom Half Way Home. Historien om koloniseringen af planet, som går skævt, og efterlader en lille koloni af 15-årige på randen af udryddelse.

Half Way Home er en Young Adult bog. Bogen udforsker hvordan man i fremtiden vil kolonisere fremmede planeter gennem en fuldstændig instrumentalisering af menneskeliv. Hovedpersonerne er reagensglas- designerbørn, der er bygget for at passe ind i en koloniseringsplan, som bliver nidkært overvåget og orkestreret af AI’en “Colony”. Men selvfølgelig går der “Hal” i “Colony” og Fluernes Herre og Kammerat Napoleon i Kolonien – og så kan det godt være svært at være homoseksuel OG psykolog langt ude i rummet. Jens og Anders SCIFI Snakker “Half Way Home.”

Published in 2010erne

One Comment

 1. Henning Andersen Henning Andersen

  Hej Anders og Jens

  Direkte adresseret og provokeret (høhø) skal jeg sandt for dyden ikke holde mig tilbage med en kommentar – så meget mere som, at der vel godt må ske noget i kommentarfeltet, til trods for goodreads og twitter, facebook og fanden og hans oldemor.
  HVIS jeg gik til vaflerne, er det ikke usandsynligt jeg kunne komme op med 300 roman/novelle-titler, der behandler samme problematik. Men det hænger primært sammen med, at der er et begrænset antal muligheder – vores nuværende teknologi og fantasi taget i betragtning – for måder at kolonisere andre planeter, hvadenten i solsystemet eller rundt andre stjerner. Og det er ikke noget jeg sidder og finder på, men hænger sammen med den forskning der trods alt er på området. Hvilket betyder at SF-forfattere naturligvis har “gaflet sig ind” på de scenarier, der anses for mulige. Og 1 af de muligheder er “så-maskiner”, hvor jeg vil pege på James Blishes “The Seedling Stars”-serie. Men iøvrigt kan man overveje om Rama i “Rendezvous med Rama” af Arthur C Clarke, muligvis kunne være en “så-maskine”, der fungerer udfra principper vi ikke helt forstår.
  Dernæst er der nedfrosne kolonister, og herefter generationsrumskibe (reference kunne være “Destination Void” af Frank Herbert – som handler om noget andet end settingen – og Brian Aldiss’ “Non-Stop”, der handler om …. – som sagt).
  Alternativt bliver det noget med FTL eller teleportation, og det er naturligvis også en mulighed. Og nu har I jo været inde omkring “The Martian”, hvilket giver mig lejlighed til at nævne Frederik Pohls “Man Plus”, der handler om at designe mennesker til ophold på andre planeter – og det ligger lidt i forlængelse af jeres indlæg/cast.

  På en sær måde er det faktisk en forlængelse af disse tematikker, at I nu går ombord i Nielsens “Herskerne” (og jeg er da morderlig stolt over at have pushet jer til det). Iøvrigt tror jeg ikke den skulle være så svær at få fat i, al den stund at Science Fiction Cirklen genudgav den sidste eller forrige år. Men det vil jeg ubønhørligt glæde mig til, at høre jeres uforbeholdne mening om.

  ps: – min mening om “To Sole Stod Op” var mere et fan-boy-agtigt udsagn om, at den ikke nødvendigvis var repræsentativ for Nielsens out-put, og derfor muligvis var en lidt misvisende introduktion til forfatterskabet, hvorimod “Herskerne” er dér hvor manden virkelig skinner.

  hilsen Henning

Skriv et svar