Kategorier
1970erne

Ep.23: Larry Niven, Ringworld

En kæmpestor ring, der spænder hele vejen rundt om en sol, med et areal svarende til 3 millioner jordkloder… Det var en gigantisk ide Larry Niven slap løs med romanen Ringworld fra 1970, og det var en ide der gjorde bogen til en ægte scifi klassikker. Vi følger Louis Wu, der på sin 200 års fødselsdag bliver hvervet til sit livs eventyr, en tur i verdens hurtigste rumskib til den fjerne fjerne ringverden. Anders og Jens gik på biblioteket, for når skal SCIFI snakkes Ringworld, så foregår det på papirbog.

Ringworld forside cover
Ringworld forside cover

10 kommentarer til “Ep.23: Larry Niven, Ringworld”

The Ringworld hører til i kategorien Bid Dumb Objects (ringverdenen – ikke romanen, selvom…) – altså store, dumme genstande. På den måde er den i godt selskab; vi nævner i flæng Clarkes Rama, Shaws Orbitsville, Pohls Cuckoo (der begge er “rigtige Dysonsphres) og Varleys Titan.
Ikke Dødsstjernen – den er ikke et mysterium, selvom den er en teknologisk bedrift, omend af en type man gerne så færre af.
Og selvom Banks’ orbitaler sandsynligvis er inspireret af Ringworld, så har han – i “Matter” – introduceret “slaughter-worlds”, der nærmest er etage-planeter. Ny type BDO.
Nessus optræder faktisk første gang i novellen “The Soft Weapon”, som guddødemig er filmatiseret – dog i tegnefilmsform, og ikke særligt fikst, men den er der. Og “puppeteers” har Wayne W. Barlowe foreviget i den her rendering:

https://www.google.dk/search?q=Wayne+Barlowe+puppeteer&rlz=1C1MDNE_daDK603DK603&espv=2&biw=1680&bih=949&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CB4QsARqFQoTCLm7pbe4jcgCFeufcgodxH8Akw#imgrc=FOxfWttGrzg-yM%3A

Hvilket jeg anser for et samvittighedsfuldt bud på kalorius.

Der sker ikke meget i Ringworld, og det kunne lisså godt være John Carter på Mars, med John Carter, Dejah Thoris, Tars Tharkas og The Mastermind in disguise – og der sker heller ikke meget i The Ringworld Engineers, bortset fra en kobling til noget basalt i Known Space Universet: The Pak og tnuctipunerne.

Jeg bryder mig ikke så meget om Larry Nivens standpunkter, iøvrigt, men jeg synes generelt, at hans fortællinger fra KnownSpsce-universet er ret hyggelige, og især kan jeg godt lide historier med Beowulf Shaeffer – som vistnok foregår lidt senere end historierne med Wu.

God pod – bliv endelig ved, og jeg er også enig i noget med 2½ udaf 5, med pil i kredsløbsretningen.

Hej Henning. Var lidt i tvivl om BDO var for smalt til at kunne omtales som en hel genre.

Har ikke fået læst Rama endnu, som var min runner-up, som månedens bog.

Tak for opbakningen. Det føles altid lidt underligt at give en bog som ligger på utallige top-lister over scifi en nedadvendt tommel.

Nu glæder jeg til at læse noget nyt og anderledes 🙂

Svar

Hej Jens
Hurtig genreplicering: jeg tror ikke BDO kan/skal betragtes som en genre – mere som et samlebegreb for, nåja, monstrøse rumobjekter af ubestemmelig herkomst. Genren BDO “hører under” må nok hedde World-building (eller – engineering). Når vi nu sprocher englisk.

DET er faktisk den helt store diskussion/debat – og en fuldstændig rundudbenet autoritativ taxonomi, som alle har vedgået, eksisterer efter mit vidende ikke. Når det så er sagt, så har Niels Dalgaard i “Fra Platon Til Cyberpunk” gjort sig nogle historiske overvejelser om genre-forgreningen(erne). Det er så en 300 sider, der i et vist omfang bygger videre på Palle Juul Holms ret overskuelige “træ” i “Syzygy Og Den Sorte Stjerne” – der vistnok er gentaget i antologien/undervisningsbogen “Faseskift”.
Tidligere har Jannick Storm forsøgt sig, i indledningen til antologien “Den Elektriske Myre”. Og på udenlandsk er der jo altid “The Encyclopedia Of Svience Fiction” – hvoraf jeg har 3 forskellige, så det er bare med at blive rundtosset. Og i antologien “Red Planets” skitserer China Mieville en marxistisk taxonomis “omfangslogik” og et dialektisk materialistisk kritik-syn (ret hard-core).
Men jeg vil anbefale at kigge på Palle Juul Holms, inden man kaster sig ud i yderligere undersøgelser af kejserens skæg og hvor mange engle der kan stå på en nålespids. Og det er også den de fleste kloge-åger, herhjemme, kommer tilbage til oftere end ikke.
Den fås dog næppe som Kindle; men hvad ved jeg, jeg trodser stadig papirsidernes bakterieflora 😀

Tusind tak som sædvanlig, Henning, til forslag til videre læsning. Skal du ikke have din egen blog snart? Hvis du har en hjemløs post, må du meget gerne gæsteblogge hos mig.
… Emnet, Ringworld. Jeg havde en Niven-raptus som yngre menneske og har læst den danske oversættelse af Ringverden flere gange. Psykologien er overfladisk, men wow effekten er høj. Jeg fortsatte med “Integral Trees” hvor der er endnu dårligere plot og karakter, men endnu mere wow. NU er CGI der, hvor nogen skulle tage ideen om et samfund i frit fald rundt en neutronstjerne og filmatisere med et stramt redigeret manus. Men ellers er jeg glad for alle Nivens N-space noveller. Scifi og novelleformatet passer tit rigtig godt sammen til historier der er drevet af teknisk undren snarere end karakterdrevne psykodramaer. ( De er selvfølgelig osse gode.)

Hej Majbrit

(Nu taler vi lige henover hovederne på værterne – hvilket der er noget æstetisk uforsvarligt i, men jeg tror de klarer den. Men egentlig burde jeg svare dig ovre på Tanker)
Jeg har længe fedtet med tanken om “Egen Blog”, og det er forblevet fedtspilleri – men der kommer vel en dag –
Indtil videre har gæsteblogget på ESSEF og på Apokalyptisk, samt lavet længere “leave a comment” både i nærværende forum og ovre hos Martin på FraSortsand, og jeg vil da mægtigt gerne gæsteblogge ovre hos dig. Så når jeg har det rette, så skal du få det.
Tak for rosen iøvrigt, og også til Jens. Men den med “det omvandrende” holder til Det Klassiske – jeg har ikke ret stor viden om de helt aktuelle stjerner på firmamentet, eller deres udgivelser, og “mine helte” er langsomt ved at uddø. Iain Banks’ demise var et slag under bæltestedet.
Og selvfølgelig varmer det at få at vide, at det “man” bralrer op om kan bruges af andre – det giver lysten til at fortsætte, så: “lige over”, som “vi” siger på Sydfyn, hvor de steger medister i ovn og vælter brun’svir’ i sig.
Endeligt – og afslutningsvist – jeg er bare SÅ enig med dig i, at CGI – og hwaharvi – nu tillader, muliggør, filmatiseringer af noget rigtigt godt guf. Desværre tror jeg at bundlinie-tænkningen vil skaffe os flere “Avatarer” og “Prometheuser”. Men lad os nu ikke fortvivle – vi har stadig “District 9”, “Primer” og “Moon”, så det KAN lade sig gøre uden milliard-budgetterne.
Og med disse ord – vi høres i den grad ved.

Jeg elskede Ringworld da jeg var yngre og tror jeg må have læst den mindtst 5 gange, så jeg var mægtig fornøjet over at i ville læse den, men det besynderlige er at jeg faktisk ikke kan huske særlig meget fra den. Den må være scifi bøgernes pendant til Diehard filmene(de første tre), dem kan jeg også se med års mellemrum, være sikker på at være underholdt, men ikke huske så meget andet end at ham Bruce Willis typen tilsidst vil se forslået ud og kysse sin (ex)kone.

og sidst, men ikke mindst, mange tak for jeres podcasts, jeg syntes de er helt og aldeles fantastiske:-)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.