Skip to content →

Ep. 47: Niels E. Nielsen, Herskerne

Efter tilbagevendende krav fra lyttere om mere dansk scifi kaster vi os nu over en af de helt store i dansk science fiction. Niels E. Nielsen nåede at skrive 50 bøger i perioden fra 1950 til hans død i 1993. Et af de værker, der ofte bliver fremhævet er bogen Herskerne fra 1970, som er denne måneds bog.

Du skal læse Herskerne for at komme med Esau ind bag facaden i det ellers utopisk fremtidige San Ysabel, hvor alle digter, drikker, disputerer og dyrker roser. Men denne perfekte tilværelse bygger på et fortid, hvor mennesket pressede grænserne i udviklingen af transhumane skabninger. En af disse skabninger er kommet til San Ysabel: Vega… Esaus udkårne med de mystisk stærke arme.

Herskerne er en vanvittig fantasifuld scifi-bog som bryder ud af genrens klicheer og udfordrer læseren med et nærmest ekspressionistisk lyrisk sprog. Jens og Anders har SCIFI Snakket “Herskerne”

Shownotes til Herskerne:

Vi snakkede desuden om:

 • Alita Battle: Japansk manga som bliver til film af Robert Rodriquez
 • Dark: Netflix serie i 80’erne Tyskland med mindelser om Stranger Things
 • Persepolis Rising: 7. bog i James A. Coreys Expanse-serie
 • Breakthrough 1-3: Mysterie/Scifi/Thriller af Michael C. Grumley

Published in 1970erne

2 Comments

 1. Henning Andersen Henning Andersen

  Hej Jens og Anders

  Det var en made, made fornem gennemgang/præsentation af “Herskerne”, og det kan kun glæde en gammel fanboy af NEN, at romanen (stadig) kunne sige nogen noget. Især kan jeg godt li’ at I fandt scenen, hvor Esau banker på hos Råberen et citat værdigt. Det er en fantastisk sekvens. Og Nielsen overgik den aldrig, til trods for adskillige andre møder, i adskillige andre romaner, mellem menneske og – nåja – en anden slags bevidsthed (ET, computer, “krystallinske halvtænkere”). Så: – godt gået dér, og godt at I greb fat i noget dansk. PS: ENW haster ikke – men “Havet” er altså (også) en god roman – hellere den end “Anno Domini”, hvis det ska være.

  hilsen Henning

 2. Rasmus Wichmann Rasmus Wichmann

  Det er vildt fedt at I kastede jer over den! Uden tvivl Nielsens bedste bog, om end den er ujævn hen mod slutningen. Nielsen fortjente at hundrede unge forfattere prøvede at efterligne ham. Men han var mere profetisk omkring hvad der ville blive populært i Hollywood, end han var et forbillede for andre danske.

  Jeg er enig med Henning Andersen i at ENW kræver tid og ro. Jeg mener også at “Havet” er en langt bedre og stærkere roman end Anno Domini, der ikke er ældet så godt.
  “Gud” er faktisk mere mytologisk og mindre “dated” end Havet (der har atomkrigsfrygt med i starten), men netop derfor er Havet måske et godt tidsbillede? Og jeg har stadig et ekstra eksemplar af “Menneske”, som jeg gerne vil sende jer, hvis I tør give jer i kast med det…

Skriv et svar