Kategorier
2000erne 2010erne

Ep. 36: Arrival / Story of Your Life

I dette afsnit ser vi både på en film og en novelle-samling. Novellesamlingen er Ted Chiang’s “Story of your life and others” hvorfra titelhistorien er blev til filmen Arrival, som blev lidt af en blockbuster i 2016.

Lyt med, når vi kaster os ud i at drøfte Ted Chiang’s cerebrale forfatterskab, hvor hver enkelt historie er en lille rubikskube, som læseren kan løse og genløse på nye måder. Og hvordan går det så når man hyrer “Lois Lane”, “Hawkeye” og “Saw” og indspiller det som hollywood-film? Jens og Anders SCIFI Snakker “Story of your life” og “Arrival.”

Shownotes:

Top 3 læseoplevelser i 2016

Jens:

  • 1. Golem and the Jinni, Helene Wecker
  • 2. Perdido Street Station, China Mieville
  • 3. More than Human, Theodore Sturgeon

Anders: (vi har jo ikke lavet sååå mange ScifiSnakke i 2016 – men her mine tre udvalgte favoritter):

  • Charles Stross: Neptune’s Brood (34)
  • Ann Leckie: Ancillary Justice (31)
  • Margaret Atwood: Oryx and Crake (29)

8 kommentarer til “Ep. 36: Arrival / Story of Your Life”

Sprogvidenskab – filologi, lingvistik, semiotik – er faktisk ret repræsenteret i SF-litteraturen. På siddende bagdel kan jeg anbefale Ian Watson “The Embedding” (på dansk som “Sprogmestrene”), China Mieville (nu vi var der) “Embassytown” og David Houston “Alien Perspective”. Alle tre har også tidsbegreb/opfattelse imde over, som et særligt krydderi.
Ellers er der altid Samuel R. “Chip” Delany, ikke mindst med “Babel-17” og “The Ballad Of Beta-2”. Eller bare i det hele taget.
“Flowers For Algernon” var faktisk vinder af en konkurrence, hvor også Philip Jose Farmer deltog, med novellen “The Alley Man”. En samlæsning er ret interessant – begge drejer sig om intelligens og sprog.
“Frodo” har iøvrigt været med i “Equus” – et teaterstykke om baggrunden for en ung mands hestemishandling. På dansk som “Hesteguden”. Den drejer sig – i og for sig – også om sprog, eller ihvertfald kommunikation.
Og ellers – for det helt mærkelige – kan jeg anbefale en holmgang med Frank Herberts roman “Whipping Star” og novelle “Try To remember”. Næppe en podcast værd, men så da til almindelig forundring.

MHT “Arrival”: – Michael Madsen (ikke skuespilleren, men den danske “auteur”) lavede pseudo-drama-dokuen “The Visit”, der netop (også) drejer sig om, hvordan vi skal kunne møde udenjordiske væsener, og hvilke overvejelser, der er gjort i denne sammenhæng (lidt på linie med problematikken om atomaffald i sammes “Into Eternity”). Der er interessante sammenfald – men hvem der skal sagsøge hvem, det må de selv finde ud af.

IFHT “Arrival” er der et udsagn, jeg finder meget centralt. Jeg husker ikke lige den præcise formulering, men det er noget henad: ” vi må lære dem forskellen på et værktøj og et våben!” Så hvad er forskellen?

Tak for endnu en god ‘cast. Git!

Hilsen Henning

Det tager jeg som en kompliment. Det er jo det, ved os gamle nørder, at vi må sørge for at forbindelsesledene til frontzonen er farbare 🙂
Og jeg tænker hermed på genre-historie. Det må til.
Og da jeg finder, at jeres – mere eller mindre – månedlige skiffy-snak er noget at se frem til, høre på, og tænke over, så vil jeg sikkert fortsat være “vild” i svar-feltet. Kunne jeg forestille mig.
PS: – “Into Eternity” er bedre end “The Visit” – men sammenligningen er naturligvis tåbelig.

Ted Chiang er bare for vild – på den stille måde. Tak for anbefalingen af nvellesamlingen.
Indtil videre har jeg kun læst de mesterværker, der ligger online, bl.a Exhalation fra 2014 http://www.lightspeedmagazine.com/fiction/exhalation/ og The Lifecycle of Software objects http://subterraneanpress.com/magazine/fall_2010/fiction_the_lifecycle_of_software_objects_by_ted_chiang/
Begge helt utroligt fantastiske historier, som må være umulige at filmatisere – eller?
Da jeg hørte at “Story of your Life” skulle filmatiseres satte jeg mig på hænderne og lod være med at læse novellen, fordi jeg ville se filmen først – og det var den rette beslutning. Det er en fremragende film!
Heptaidernes skriftsprog giver mig associationer til Rorschach tests – meget passende når et af spørgsmålene i filmen er, hvordan vi fortolker og opfatter heptaidernes budskaber. Smuk scenografi, i øvrigt.
Hvis I vil læse en anden bog om aliens og se filmen (i tilfældig orden), så anbefaler jeg Under the skin/ Inderst inde af forfatteren Michel Faber/ instruktøren Jonathan Glazer. Her læste jeg bogen først og syntes den var fantastisk og foruroligende – senere så jeg filmen og syntes den var endnu mere skøn og tankevækkende, og at den havde endda endnu vigtigere spørgsmål på spil end bogen. Lydsporet er ren horror – positivt ment.

Hej Majbrit

Tak for anbefalinger. Har bestemt fået mod på mere Chiang efter Story of your life and Others.

Jeg tror du har ret i, at det er bedst at se filmen før man læser. Jeg blev simpelthen sur over alle de ekstra ting som blev tilføjet, for at understøtte, at der kunne bygges en film-fortælling på historien.

kh
J

Svar

[…] Hvis du er glad for tænksomme og emotionelt stærke scifi-fortællinger, så er månedens bog et godt bud! Ken Liu udgav i 2016 en opsamling af hans bedste noveller med titlen “The Paper Menagerie and other Stories.” Og man må sige, at det er lidt af en greatest hits opsamling – som også er stærkt varierende i tema og tone. Den har mange af de samme kvaliteter, som vi elskede i hos Ted Chiangs Story of your life and Others. […]

Antropologisk Scifi er et godt begreb. Tak for den – og jo Left Hand of Darkness var tilbage i 2014 (gys) Den tænker jeg stadig tilbage på med varme minder.

Risikoen for at vi stopper med det her ikke overhængende så du skal ikke være urolig, når der kommer pauser 🙂 Det er bare den sædvanlige juletravlhed.

Frederik Pohl er et godt bud på noget klassisk vi bør kigge på. BTW.

Iøvrigt var jeg også inde og kigge hendes Youtube her den anden dag. Det var meget sjov. Jeg synes det lød som om hendes reference-univers i den grad var film og tv-serier. Men der var tilsyneladende tænkt timeline til 5 bøger. Og måske er det i virkeligheden det som kan skabe nogle af de udfordringer, som Anders nævner – at man har for meget fokus på det store billede til at blive tilstrækkelig i nuet og skrive stærkt på den aktuelle side. Fedt iøvrigt at Anders fik kaldt hende ung gentagne gange – hun er 36 (shhhhish)

Glædelig Jul også til dig Henning. Vi snakkes ved i det nye år!

Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.