Kategorier
2010erne

Ep. 66: Margaret Atwood, The Testaments

Efter succes med The Handmaid’s Tale  TV-Serien udgav Margaret Atwood i 2019 bog nummer to i Gilead’s Alt-History univers: “The Testaments”. Skulle vi endelig få forklaret, hvad der skete med Offred i slutning af The Handmaid’s Tale, da hun forsvandt ind bag i en sort varevogn?

The Testaments fortæller videre på historien om Gilead, nu 15 senere og med tre nye kvindeskæbner i centrum. Man kommer en rå tur backstage i Gileads rådne hjerte, når den skrækkelige Aunt Lydia deler sine hemmelige memoirer med os. Fortæller nummer to er Agnes, pigen i grønt på bogens forsiden. Hun er ved at være giftemoden og klar til arrangeret ægteskab. Endelig bringer vores tredje fortæller, Daisy, perspektivet på Gilead set fra Canada.

Atwood vandt sin anden Booker-prize for the Testaments. Men den har også mødt skepsis blandt elskere af The Handmaid’s Tale – som ikke forstod meningen med en fortsættelse. Så skal du læse denne fortsættelse? Jens and Anders SCIFI Snakker “The Testaments”

Shownotes:

En kommentar til “Ep. 66: Margaret Atwood, The Testaments”

Lydia, oh! Lydia, that “Encyclopedia”
Oh! Lydia, the Queen of tattoo
(Groucho – ikke Karl – Marx, At The Circus)

Daisy, Daisy
All for the love of you
(HAL9000 – 2001 aso)

Agnes Of God = “Guds Lam”

Hej Jens og Anders

Ja nu skriver jeg igen 🙂 (åh, Luigi, ja nu skriver jeg igen … )

Og nu må vel madame Atwood også være blevet eksponeret, hvabbehar? Og mon ikke jeg glæder mig til “Lathe of Heaven”, hvilket lige leder mig til en lille krølle desvedanrørende den dér med “speculative fiction”.

Hvis Atwood er kommet ned fra sin “høje himmel”, hvor hun delte termen “speculative fiction” med Heinlein (tillykke med det pragtfulde selskab, Maggie!), eller “main-stream” forfattere, der lige “lånte” et “sciencefiction-håndtag”, men absolut ikke osv… – så kan det kun glæde mig:

Hi Maggie! Been missing you – how about a snack? Octavia and Ursula will join in, shortly, I believe – in spirit only, all things considered, n’est pas! Maybe Doris, too! We’ll see! Here’s your champagne – cheers!

Og selvfølgelig må skriveristen kalde sin prosa, hvad fanden vedkommende finder for godt og kompatibelt og ananas i egen juice. Men i en akademisk tilgang til genre-begrebet er det altså fikst lige at holde sig til nogle definitioner.

Dermed ikke sagt, at science fiction er så nem at definere. Men der er gjort gode forsøg. Et af dem er: “SF er karakteriseres ved et “novum”, der har hegemonisk betydning for narrativet”. Altså at “det nye” er en væsentlig del af fortællingen, plottet. Og der er det nok vigtigt, at “science” ikke nødvendigvis er de hårde drenge: – ma-fys, bio-kem eller geo-met. Der kan også hentes “impetus” ovre i “humaniora”: psyk. -soc.- & fil. Eller hvilken somhelst cocktail. For det er forhåbentlig ikke det, historierne drejer sig om; de drejer sig vel altid om – højpandet frase, beklager – “den menneskelige tilstand”.

Nå – op i r… øveren!
I var også inde omkring “alternative history”. Og det er en guf-kage!
De der “hvis nu Hitler havde vundet …”-historier går der jo femten-seksten af på dusinet. Indrømmet: – der er flere gode imellem. Men der findes heldigvis også andre.

Bortset fra (nej, aldeles ikke!) “Delenda Est” af Poul Anderson (en novelle), er jeg – pær-son-litt – dybt fascineret af Keith Roberts’ “Pavane”. Det er godtnok en “fix-up” af 4 noveller, men da det er “universet”/”tidslinien”, der behandles, så går det. Det skal være mit forslag, denne gang – til en eller anden gang. Hvis I syns 🙂

En anden “faible” – eller det bare en “craze”? – jeg har, er Alternative Universer. Jeg ved ikke om der er stof nok til en gang skiffy-snak i de hér to, men jeg nævner dem alligevel: “The Wall In Darkness” af Arthur C Clarke, og “Travellers’ Rest” af David I Masson. Smag og behag; jeg følte mig blæst baglæns. Derfor anbefalet til alle!

(okay – det er nok mere interessante bolsjer – men derfor kan man godt læse dem 🙂

Tak for denne gang! signing out!

(er det nu jeg skal ønske god jul og godt nytår, eller når I lige ep. 67 inden?)

Goe hilsner Henning

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.