Gateway er fuld af efterladte rumskibe fra de mystiske og forsvundne Heecheer, og hvis man er desparat eller eventyrlysten nok, så sætter man sig ombord i et rumskib og ser, om man er en af de få heldige, som gør det store fund.
“Gateway” af Frederick Pohl er fra 1977, og er den første af fem bøger i den såkaldte heechee-saga. Gateway vandt en Nebula Award i 1977, og både en Hugo og en Locus Award i 1978.
Vi befinder os på en fremtidig Jord, med 25 milliarder beboere, og en relativt veludviklet rumfarts-teknologi – i hvert fald har vi kolonier på både Månen og Venus. Til gengæld er vi altså plaget af overbefolkning, hungersnød, forurening og klimaforandringer, og de fleste er fattige.
Vi følger Bob, der har arbejdet i protein-minerne i USA til slaveløn, men en dag vinder i lotteriet og bruger pengene på at tage til Gateway – en slags mellemstation, efterladt af en forlængst forsvundet alien-race, Heecheer’ne.
“So there was Gateway, getting bigger and bigger in the ports of the ship up from Earth: An asteroid. Or perhaps the nucleus of a comet. About ten kilometers through, the longest way. Pear-shaped. On the outside it looks like a lumpy charred blob with glints of blue. On the inside it’s the gateway to the universe.”
Bob vil være ‘prospector’ og bruge de efterladte heechee-rumskibe til at drage langt ud i galaksen for at bringe rigdomme og ny viden med tilbage, i håbet om for alvor at score den store gevinst. Måske oven i købet få en “full medical” – der kan holde ham rask og ung i 50 år eller mere).
Men helt så nemt går det selvfølgelig ikke…
Parallelt med Bobs eventyr på Gateway følger vi også hans besøg hos en robot-psykolog, 16 år senere – og hans mange, lange og temmelig frustrerede samtaler med Sigfrid von Shrink. Jens og Anders har SCIFI Snakket “Gateway.”
Podcast: Afspil i nyt vindue | Download
Shownotes til Gateway episoden:
- Jens har genset Rick og Morty serien. Supersjovt at sidde og spotte referencer til andre store SCIFI værker
- Jeppe Nissen og Mads Kamp, Læs den! har snakket om Player of Games: http://www.læsden.dk/wp/index.php/2021/02/18/laes-den-the-player-of-games-ep-60/
- Anders har læst “Little Eyes” af Samanta Schweblin (om såkaldte kentukier)
- Anders er gået igang med sæson 2 af “For All Mankind”
- Ander tog en for holdet og begyndte på Salvation-serien på Netflix
- Silberbauer og Blomseth-podcasten har lavet en episode om det de kalder ‘grejfaktoren’ i scifi https://podcast.silberblom.dk/1172690/8024655-grejfaktor
- Nu er Jens gudhjælpemig også gået i gang The Space Between the Worlds
4 kommentarer til “Ep. 81: Frederik Pohl, Gateway”
Hej Jens og Anders
Altså: – jeg kan jo ikke andet end takke for, at I synes jeg har nogle fornuftige kommentarer. Mere om det – senere –
Egentlig undrer det mig at Pohl ikke er mere “kendt”. Faktisk er han lige så central i forhold til udviklingen indenfor amerikansk SF som Hugo Gernsback, eller hvem man nu kunne hive op af posen. For de interesserede: – tjek “The Futurians”, og man finder koryfæer “en masse”.
Jeg kan godt følge den der med det freudianske i “Gateway” – den er lige spids nok. Til gengæld tror jeg faktisk ikke at Pohl på nogen måde var “freudianer” …. – “konceptet” var bare rigtigt godt i netop setuppet i “Gateway”. Og jeg tror ikke jeg “spoiler” nogetsomhelst ved at nævne, at i fortsættelsen “Beyond the blue event horizon” viser det sig, at Sigfrid von Shrink er et sub-program, der også indeholder en Einstein-klon, en Platon-klon og en Marx-klon. Hvilket måske siger lidt om spændvidden i Pohls generelle tænkning.
Iøvrigt er det ret sikkert, at hele “The Heechee-saga” udspringer af Pohls og Kornbluths “The Space Merchants”. Og dén var jeg faktisk overbevist om, at I havde haft “under kniven” i en tidligere episode. Men åbenbart ikke (fy!) 🙂
Og så vil jeg iøvrigt rose jer for jeres yderst klædelige referencer til andre sites og podcasts hist og pist i det digitale landskab. Og for at “det ikke skal hedder sig …” har jeg skrevet en anmeldelse ( fordi jeg kan) på
https://superkultur.dk/2021/03/14/scifisnak-en-pokkers-sen-anmeldelse/
bedste hilsner Henning
Hej Henning. Tak for kommentaren.
Der er faktisk et meget berømt gammelt brætspil der hedder “The Merchants of Venus” – Gad vide om det er opkaldt efter novellen fra 1972 af Pohl?
Man kan stadig få det. https://boardgamegeek.com/boardgame/230/merchant-venus
Det er iøvrigt først lige gået op for mig, at Merchants of Venus selvfølgelig er en reference til et rimelig berømt Shakespeare stykke 🙄
Tak for anmeldelsen. Det er meget fornemt! Og tak fordi du lyttede med.
Hej Jens
Der er ikke meget der tyder på, at brætspil og novelle har noget med hinanden at gøre. Og det er da heller ikke fordi The Merchants of Space/Rummets Kræmmere har enormt meget at gøre med “The Heechee-saga”. MEN: langt senere, og efter Kornbluths død, skrev Pohl så The Merchants Of Venus, og DEN er ihvertfald “kimen” til Gateway (and beyond), idet den fortæller om hvordan man fandt Gateway-asteroiden.
Jeg ved ikke om jeg skal anbefale hele “sagaen”. Den har sine højdepunkter (noget med noget om Det Antropiske Univers). Men jeg vil afgjort anbefale Pohl.
Noget af hans materiale er ældet med mere ynde end andet. Men romaner som “Man Plus” og “Wolfbane”(med Kornbluth) er tilstrækkelig “mærkelige” (på den fede måde) til at de også “holder” i nutiden. Og så er der selvfølgelig novellesamlingen “The Man Who Ate The World” – det er satire på højt og inderligt niveau, og alle pengene værd.
Vil godt bakke Henning op her og anbefale The Space Merchants. Pohl er desværre ret overset herhjemme – på trods af at han faktisk blev oversat til dansk nogle gange. Blandt andet ovenstående og den også fremragende novellesamling The Man Who Ate the World, blev udgivet af Stig Vendelkærs forlag.