Kategorier
1970erne

Ep. 67: Ursula K. Le Guin, The Lathe of Heaven

Mine drømme er pænt mærkelige, men de stopper heldigvis, når søvnen letter. Så heldig er George Orr desværre ikke. Hans drømme ændrer virkeligheden. Og ikke bare en lille smule – rigtig meget nogle gange.

The Lathe of Heaven fra 1971 er et af Ursula K. Le Guin’s mange bidrag til Scifi-klassikerhylden. Vi har tidligere her i SCIFI SNAK læst hendes The Left Hand of Darkness fra 1969, som både vandt Nebula og Hugo-prisen. Det var helt tilbage i episode 13 i 2014. Himmelens Drejebænk, som den hedder på dansk, blev også nomineret til både Hugo og Nebula, men vandt ikke – den modtog til gengæld en Locus Award i 1972 (blot en af de 22 Locus Awards hun nåede at vinde).

Himmelens drejebænk er en klassisk “What if” historie. Stakkels George Orr, hvis drømme ændrer verden, kommer i kløerne på en skruppelløs psykolog og drømmeekspert, William Haber. Haber sætter sig for, at forbedre verden til det bedre, ved at tage magten over Georges drømme. Men når man piller ved det underbevidste går det tit i skuddermudder.

Præmissen for bogen minder mest om et afsnit af The Twillight Zone. Men via Le Guins legende tilgang til fortællingen kombineret med spekulativ tyngde formår hun at skabe et markant og charmerende værk. Jens og Anders har SCIFI Snakket “The Lathe of Heaven.”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.