Kategorier
2010erne

Ep. 87: Peter Adolphsen, Rynkekneppesygen

Rynkekneppesygen er en af de mærkeligste first contact romaner vi har læst. Og det siger ikke så lidt. De kan jo være pænt mærkelige. Men Peter Adolphsen laver et mystisk mix af Scifi, satire og spekulativ fiktion som bliver en helt unik bog.

Titlen er jo også noget for sig selv: “Rynkekneppesygen!” Den dækker over den epidemi som udspringer af mødet med den mikroskopiske alien-mide OFU. Den lille alien lander i navlen på patient zero (winnie) og gør hende vildt liderlig, men også meget rynket, indtil hun dør ved, at hun eksploderer. På fint får sygdommen navnet MIWD – Mite-Induced Wrinkle Disease…

Det lyder jo helt vildt plat. Og det er det også. Men det er også på samme tid et meget opfindsomt blik på, hvordan Dannevang reagerer på en farlig epidemi, både politisk og kulturelt.

Bogen er sjov fordi den på den ene side er weird og wacky. Og på den anden side superdetaljeret med alle mulige kliniske detaljer. Peter Adolphsen har for eksempel helt styr på, hvad der foregår på Dermatologisk Afdeling. Jens og Anders har SCIFI Snakket Rynkekneppesygen.

Shownotes

En kommentar til “Ep. 87: Peter Adolphsen, Rynkekneppesygen”

Hr. Poder; Hr. Høgh!

I embeds medfør sad jeg netop idag og lyttede til et par pot-kast v/Anders desvedanrørerende IT-hjælpemidler og inklusion, ovre på EMU. Så nu ved jeg, hvad det er Anders laver, når han har for travlt til at læse skiffy 😉

Bare for at være mærkelig, men sandelig også fordi jeg er virkelig nørdet i forhold til illustrationer og “covers” (forsideillustrationer – ikke musikeres nyfortolkning af andre musikeres out-put), så slår det mig, i hvor høj grad forsiden på “Rynkekneppesygen” ligner forsiden på Günther Grass’ “Flynderen”. Og dele af “tematikkerne” – om man så må sige – er også ret identiske, i de to romaner: Sex&Samfund – eller ihvertfald Køn og Samfund …. – hvor “kønnet” bliver temmelig konkret hos Adolphsen.
Jeg vil ikke drive sammenligningen alt for vidt, men jeg er desto mindre overbevist om, at der er en hvis forbindelse. Og det kan man jo så tænke videre over – hvis man har lyst.

Nåja, så skal jeg da også lige meddele, at “LæsDen”s værter Jeppe og Mads OGSÅ har haft “Rynkekneppesygen” under behandling i episode 33:

http://www.xn--lsden-sra.dk/wp/index.php/2018/03/22/347/

Og iøvrigt var det hyggeligt, at høre fra jer – det kan jeg sagtens vænne mig til 🙂

goeste hilsner, Henning

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.