Robert Charles Wilson er en amerikansk-canadisk scifi-forfatter, født i 1953. Han har udgivet romaner siden midten af 80’erne. Han vundet flere priser, bla. en Philip K. Dick Award i 1994, og en Hugo for “Spin” som udkom i 2005.
“Jeg var 12 og tvillingerne var 13 , den nat hvor stjernerne forsvandt fra himlen”.
“Spin” følger tre venner – Tyler Dupree og tvillingerne Jason og Diane Lawton – der en nat, mens de er tidlige teenagere, oplever at Månen og stjernerne pludselig forsvinder fra himlen.
Det viser sig at Jorden er blevet indhyllet i en mystisk membran som skjuler resten af galaksen, men også gør at tiden inde på Jorden går meget langsommere end udenfor – faktisk går der hele 3,17 år i Universet for hvert sekund der går på Jorden.
Det er ikke bare mystisk, det har også potentielt katastrofale konsekvenser. For når man regner på det, er solens død som rød kæmpe kun 50 år væk!
Bogen er meget opfindsom i sin fortælling om spændende teknologiske landvindinger. For eksempel er ikke noget problem at terraforme Mars, når der går 8,5 mio. mars-år på en jordmåned.
Samtidig skriver Robers Charles Wilson meget levende og interessant om begivenheder i de tre ungdomsvenners livsbaner. Jason bliver den ledende membran-forsker i organisationen, mens søsteren Diane hensygner i en religiøs kult. Og Tyler er vores lidt passive fortæller, der springer til, hver gang tvillingerne ringer.
Bogen spiller på den helt store klinge over 4 mia. rumår. Samtidig udforsker den samfundets reaktion med udsigt til dommedag. Jens og Anders har SCIFI Snakket “Spin.”
Podcast: Afspil i nyt vindue | Download
Shownoter til Spin
Anders
Jens
- Er i gang med Nona the Ninth (the locked tomb bog 3 af Tamsyn Muir ) Megafedt mix af Nekromantiker-magi og science fiction i et meget anderledes univers. Vildt forvirrende men også meget fascinerende og unikt.
3 kommentarer til “Ep. 120: Robert Charles Wilson, Spin”
Hej sciffier’
Der ligger nok en “erhvervsskade” til grund, når jeg uvægerligt kommer til at tænke på alt muligt andet ved læsninger. Altså ikke “alt muligt andet”, men “andet” der minder om det, jeg er igang med at læse. Således også “Spin”.
I gi’r den godtnok kun lige 25-30 minutter, og det er så det. Og alligevel turnerer I den vældigt godt, og jeg er nok nogenlunde enig i jeres point-givning.
Men så var det jo, at jeg kom til at tænke på “lukkede verdener” i science fiction, og der er “Spin” kommet i rigtig godt selskab. På visse måder kan den minde om Stephen Kings “Under the dome” ( + tv-serie), men også dén har fætre, kusiner og grandonkler. F.eks. er der Busbys noget maverystende “It’s a good life”, hvor en landsby er afsondret fra resten af verden? universet? af Anthony, som er fem år gammel og ikke kan lide dårlige tanker – og ellers tænker han personen fem fod ned under majsmarken. Der er Philip Jose Farmers “Inside/Outside”, der handler om et konstrueret helvede (og iøvrigt elsker Farmer mikrokosmosser). Der er Frank Herberts “The Dosadi experiment”, Frederik Pohls “Wolfbane” og Ballards “Report on an unidentified spacestation”.
MEN! så findes der også Greg Egans “The Clockwork Rocket”, der på en sær måde er en slags negativ (for dem der kan huske gammeldags fotografiapparater og – film) af “Spin”. Og den foregår – af gode grunde – i et helt splitterandet univers, hvor “naturlovene” er – skal vi sige – en kende anderledes.
I berørte lige (s)tilstanden i jeres (vores?) Good-Reads-gruppe, og dér har jeg da (også) lige en kommentar (helt for egen regning). Jeg syns det er enormt bøvlet, at få lavet et indkast. Sé nu fræksæmpel igår, ikk’! Så sér jeg at “Steen” har lavet et indlæg om, at han godt kunne tænke sig anbefalinger til “good ol’ space opera” med glødende laservåben og dumme aliens (min læsning). Og jeg ville da umådeligt gerne introducere “Steen” til noget godt gammeldags tjubang – muligvis med lidt tråd i noget relevant ( bare det ikke skygger for action-delen).
Derfor prøver jeg “reply” – og der sker ikke en skid! Og iøvrigt kan jeg ikke se, hvad det er jeg igang med at “replie” til!
Hvilket selvfølgelig er fordi jeg er gammel og sur, og ikke vil ha’ det dér fjæsbog og salat på pipfuglen. Men det betyder så også at min lyst til at deltage i projektet formindskes.
Naturligvis skal jeg ikke kunne sige om det også er grunden til den øvrige (s)tilstand, men det er ihvertfald grunden til min yderst sparsomme medvirken.
Derimod lytter jeg til ScifiSnak – enhver Guds given gang, så jeg svigter ikke ;-D
hilsen Henning
Jeg vil medgive at Goodreads somme tider kan være ualmindeligt kikset, men blot for lige at føre egne motiver til journal, så er jeg bare fedtet ind i så meget læsning lige nu, at jeg simpelthen har glemt det. Der skal andre boller på suppen, så jeg skynder mig lige at læse Loisel, Kawakami, Pynchon, Leckie, Murakami et al færdig og genoptage kommenteringen lidt 😉.
p.s. Vi så i øvrigt lige Spaceship Earth på Filmstriben. Det var godt nok skægt at se indenfor dørene på dét projekt. Fremragende tip.