Kategorier
2020erne

Ep. 109: Sylvain Nouvel, A History of What Comes Next

Forestil dig at jordens rumprogrammer i virkeligheden er instigeret af kvindelige klon-aliens, der af grunde de har glemt vil løfte menneskeheden ud til stjernerne. Det lyder weird. Det er “A History of What Comes Next” af Sylvain Nouvel.

Forestil dig at jordens rumprogrammer i virkeligheden er instigeret af kvindelige klon-aliens, der af grunde de har glemt vil løfte menneskeheden ud til stjernerne. Det lyder weird. Det er “A History of What Comes Next” af Sylvain Nouvel.

En sær form for alt-historie

“A History of What Comes Next” befinder sig i en sær subgenre af den i forvejen sære science fiction subgenre “alt-history.”

Almindelig alt-history spekulerer i: Hvad ville der ske, hvis jorden blev ramt af en meteor og vi er tvunget til at flytte ud i rummet og kvindelige piloter bliver astronauter? Og: Hvad hvis videnskabsmændene fra Manhattan Projektet byggede en tidsmaskine?

Sylvain Nouvel præsenterer os i stedet for en alt-historie, hvor det alternative ikke er erkendt. Historien er den samme, men fortællingen hævder, at der står konspiratoriske kræfter og fantastiske begivenheder bag vores historie.

Vi kender grebet fra Neal Stephensons “The Baroque Cycle,” der genfortæller oplysningstiden, men tilføjer den udødelige Enoch Root og de vises sten.

I “A History of What Comes Next” er den hemmelige konspiration en mor og datter; kloner af hinanden: “The Kibsu.” Gennem 99 identiske generationer har de formet menneskehedens historie for at skubbe os ud mod stjernerne.

Klonede Aliens i historiens skygger

Vi følger den yngste Kibsu, Mia, i tiden fra Anden Verdenskrig afslutning, og op igennem rumalderens begyndelse. Hendes første mission bliver at lokke Wernher Von Braun væk fra nazi-Tyskland og ind i det amerikanske raketprogram, og på den måde forsøge sikre fremtiden for rumkapløbet.

Men Mia og hendes familie er ikke alene om en historisk mission. En endnu mere hensynsløs fjende lurer i kulissen.

Bogen lever af lige del levende genfortælling af historien og lige dele action. Vi er i Nazityskland og Moskva og møder historiske personligheder på kritiske tidspunkter, med Mia i en hemmelig hovedrolle. Og så er der action! Hæsblæsende og velskrevet action, når Mia og hendes mor Sarah lader deres imponerende kampevner slippe løs.

Sylvain Nouvels fortælling er fascinerende og rørende og meget engagerende. Man betages af hans evne til at gøre den ret kulørte præmis vedkommende, når han skildrer Mias kvaler med at balancere pligt og samvittighed og lysten til at have sit eget liv. Jens og Anders har SCIFI Snakket “A History of What Comes Next.”

Shownotes til A History of What Comes Next

  • Anders har læst mange bøger – men kun én scifi-ting: “The Sanctuary” af Andrew Hunter Murray (of No Such Thing As A Fish fame).
  • Jens har læst Ada Palmers: Too like the lightning – superweird blanding af filosofi og scifi og historisk tænkning. Minder mig også meget om Neal Stephensons Quicksilver bøger.
  • Samtidig læste jeg en interessant Dansk bog – Engang troede vi på fremtiden: Hvordan vi gik fra optimisme til sortsyn. Og hvorfor det kan redde os. Christian Bennikke skriver om tidsånd og en forestilling om hvordan fremtiden bliver. Vi er opvokset i de optimistiske 90’ere – og derfor gjorde vi ikke en skid – for dengang troede vi på at alting løste sig af sig selv 🙂

3 kommentarer til “Ep. 109: Sylvain Nouvel, A History of What Comes Next”

Nu var jeg ellers lige så glad for den “stratifikation”, som Palle Juul Holm præsenterer i sin “Syzygy og den sorte stjerne”. Men: – “it goes to show”, at SF har udviklet sig en del siden (der er jo også kun gået 50 år 🙂 ).
Nogle vil mene, at konkretisering af en fortællings genre-deltagelse (for nu at citere Hr. Dalgaard) er en komplet ligegyldig øvelse, der tangerer akademisk højrøvethed.
Det er jo et legitimt synspunkt, men på et widdenskaveligt niveau må det vel være på sin plads – i litteraturen, såvel som i palæontologi og geologi – at kunne påvise de strata, der er gældende. Og nogen burde sætte sig ned og revidere P.J. Holms kategoriseringer 🙂
Iøvrigt er jeg enig: – Der er tale om “Secret History”
Og selvfølgelig: – tak for en podcast, det var værd at vente på, selvom Napoli took its’ toll 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.