Forlaget A Mock Book udgiver Science Fiction på dansk. De kalder sig et forlag i tiden og udgiver bøger, der taler ind i vores planetariske krise. For dem giver spekulativ fiktion og scifi en særlig mulighed for at tænke og udfolde mulige fremtider.
Det var mens DUNE kørte for fulde gardiner i biograferne. Jeg kom gående forbi Politikens Boghal, og så dem ligge der i vinduet: Nyudgivelser af Dune på dansk i et fedt nyt grafisk design. Hvad i alverden gik det ud på!? Det fandt vi ud af da vi inviterede Jacob og Karsten fra A Mock Book på besøg i SCIFI SNAK studiet.
A Mock Book har begået en flot liste udgivelser, i det de kalder Gaia serien. Bøgerne er opdaterede nyudgivelser af klassiske værker fra Le Guin, Ballard og Herbert, men også mere spekulative nyere værker. Alt sammen med fokus på at give input til diskussion om planetens fremtid.
Det taler ind i en tid, hvor scifi kommer mere på dagsordenen, fordi vi her kan finde ideer og tanker om, hvilke forandringer og løsninger vi står over for. Og til efteråret udgiver A Mock Book sågar klimakrisemanualen over dem alle: Kim Stanley Robinsons “Ministry for the future!“
Lyt til en samtale, som giver spændende input til genrens relevans og indsigt i hvordan et mikroforlag opererer.
Podcast: Afspil i nyt vindue | Download
Shownotes – Jacob og Karstens anbefaler:
- Jacob synes man skal læse: J.G. Ballards “Verden under vand”
- Karsten giver thumbs up til: Frank Schätzing’s “Sværmen”
En kommentar til “Forlaget A Mock Book”
Hej Sej-Fej Snak
Ihvorvel man hér kan sidde på sin flade og føle sig snydt over ikke, at høre den lovede podcast om “The mote in God’s eye” (fordi man selv er for doven til at lave en podcast om bogen – eller i det mindste en anmeldelse af den), men må lade sig “nøje med” en paneldiskussion om forlagsvirksomhed, så var der sørenjensme’ (eller måske nærmere “andersjensme'”) et interessant hjørnespark, I fire lige leverede dér. Så tak for det.
Jeg tror nok jeg ville sige, at J.G. Ballard er en “aquired taste” – men når man så har akvireret den, så er der en lille guldgrube. “Verden under vand”/”The drowned world” er en vidunderlig sag, men det er værd at bemærke at den indgår i en temarække om “verdens undergang”: – “The wind from nowhere”, “The drought”, “The crystal world”. Og sidstnævnte (på dansk som “Krystalverdenen”, Vendelkær 19#¤) er en perle – efter min mening.
Det bliver så nævnt, at Ballard skriver “blød” science fiction, samt at Scifi-Snak aldrig rigtig har begivet sig ud i egentlig “space opera”. Og det ved jeg sgu’ ikke rigtigt hvad jeg skal sige til. Efter min mening er Ballard noget af det mere grusomme og hardcore indenfor SF, selvom der ikke er så meget tekno-babble og Ole Opfinder over hans personer. Og Skiffisnak har da aldeles ofte haft noget rum-opera inde over. Men okay! Selvfølgelig sjældent den klassiske vare. Og hvis det er med den på, lad mig da – i et forsøg på, at anlægge et vist kvalitetsniveau – anbefale Poul Andersons serie om Dominic Flandry, agent of the Terran Empire (f.eks “Oprørske verdener”/”The rebel worlds”, eller historierne om Nicholas van Rijn og David Falkayn fra den Polesotekniske Liga (“War of the Wing-men” + adskillige noveller). Teaser: – Nicholas van Rijn (Rembrandt!) er løseligt “bygget” over Christian d. 4 🙂
Og så lige et pip om Anders’ udlægning af fortidige idiomer: – Nej, ven! Ikke “bred karse”! Derimod “knæhøj karse”, “bred ymer”, “klar tjald” og “sprød asfalt”; alle identiske med “10-4”, “Fjong”, “Sejt” eller “Fedt”. Men ellers var der ikke noget –
God sommer
Hilsen Henning
(mens vi venter på splinten i Guds øje)