Kategorier
2010erne

Ep. 92: Charles Yu, How to Live Safely in a Science Fictional Universe

Forestil dig, at du har en tidsmaskine, men mest af alt bruger den til at gemme dig for dit liv, ved at tage årelange time-outs, hvor din tid går, men alt andet står stille, indtil du en dag skyder dig selv. Charles Yu leger gevaldigt med tidsrejsetroperne i How to Live Safely in a Science Fictional Universe.

Charles Yu (1976) er en amerikansk forfatter med kinesiske rødder. Han debuterede i 2010 med How to Live Safely… og hans anden bog var Chinatown, der kom i 2020. Tidligere har han skrevet en håndfuld noveller, og han var med til at skrive første sæson af tv-serien Westworld.

Hovedpersonen i “How to Live Safely in a Science Fictional Universe” hedder Charles Yu (!). Han er tidsmaskinemekaniker, og har tilbragt det meste af de sidste år i en tidsmaskine, TM-31, som cirka er på størrelse med to telefonbokse.

Med sig har han en fiktiv hund, og en digital assistent, TAMMY, som hjælper ham og holder ham selskab. Hans arbejde består i at reparere tidsmaskiner, der som regel går i stykker fordi folk forsøger at bruge dem til at rejse tilbage og ændre deres fortid.

Det er sådan stort set tingene forholder sig, da vi møder Charles Yu – en mand der har trukket sig næsten fuldstændig ind i sig selv, og i videst muligt omfang forsøger ikke at have kontakt med nogen eller noget – og som forsøger at undgå at tænke alt for meget over hvorfor han lever på dén måde

Charles’ far – som i virkeligheden opfandt den første tidsmaskine – er forsvundet. Charles bruger det meste af sin tid på at tænke tilbage på sit forhold til faren, og forsøge at forstå deres forhold.

En dag, efter at have besøgt sin mor, vender han tilbage til værkstedet hvor hans TM-31 er ved at blive serviceret, og ser sit fremtidsjeg komme ud af maskinen. Han ender med at skyde sit fremtidsjeg, der dog når at give Charles (sig selv!) en bog, som han siger er nøglen til at forstå sit liv. Bogen hedder “How to Live Safely in a Science Fictional Universe”

Gennem bogen finder han frem til udvalgte øjeblikke med faren – og endda til en slags genforening med sin far, der er fanget i et øjeblik i tiden, fordi hans tidsmaskine er brudt sammen.

Der leges virkelig ud i alle afkroge af ideen om tidsloops, muligheden for at møde sig selv, tidsrejse-troper som at skyde Hitler, sine forfædre eller sig selv – og andre paradokser. Som sagt; meget meta. Jens og Anders har SCIFI SNAKKET “How to Live Safely in a Science Fictional Universe.”

Shownotes til How to Live Safely in a Science Fictional Universe

2 kommentarer til “Ep. 92: Charles Yu, How to Live Safely in a Science Fictional Universe”

Hej scifi-snackers

Med fare for at fremstå kræsen, hvilket aldeles ikke er tilfældet, er det nok “rum-historier” og “tidsrejsefortællinger”, der står mit hjerte nærmest når det gælder science fiction. Men hér sætter “kræsenheden” så til gengæld ind, for i forhold til rigtigt gode “tidsrejser” er der eddermame langt mellem snapsene. F.eks. er Michael Crichtons “Timeline” måske nok “techno-thriller”, men det er IKKE “tidsrejse”. Det er nærmest “dimensionsforskydning” eller “parallel-univers”. Men så har vi til gengæld Heinleins formidable “By his bootstraps” og “All you zombies” (iøvrigt filmatiseret som “Predestination”, 2014, og ganske se-værdig!) Og så er der selvfølgelig Robert Silverbergs “Up the line” (når I nu taler om, at rejse tilbage i tiden og gå i seng med bedstemor – dengang farfar (og hun) var ung 🙂
Den mest tænderskærende tidsrejsefortælling må være Poul Andersons “Delenda Est” (fra samlingen “Guardians of time” eller “Time Patrol”), hvilken har så mange implicitte ekskurser, at den egentlig har stof nok til en hel podcast, apropos Litteraturhistorie og appelformer.
Med hensyn til grammatik og tidsrejser: – læs Stig W. Jørgensens artikel “Tidsrejsens grammatik” (Det virtuelle cocktailparty, S.W. Jørgensen, SFC, 2010, s. 208-214).

Lars Ahn har – i “Månebase Rødhætte” – også været inde på emnet “varulve på Månen”. Og i Larry Nivens “There’s a werewolf in my time-machine” er der en kobling til tidsrejser (Okay, ret beset er den maskine ikke en “tidsmaskine”, men det tror hovedpersonen Svetz).

Endelig til en anbefaling af et forfatterskab I overhovedet ikke har berørt: Samuel R. “Chip” Delany. Bortset fra at jeg vil anbefale hele mandens værk, vil jeg – i denne forbindelse – måske lægge anbefalingens hovedvægt 5 romaner. 3 stk fra Delanys “mytologiske periode” og 2 fra hans mere komplekse joyce-agtige periode: “Babel-17”, “The Einstein intersection” og “Nova”. & “Dhalgren” og “Triton”.

Jeg kender kun Ian Mcdonald fra hans “Chaga-saga” (et ordspil på de britiske tv-serier, der blev kaldt “Aga-saga” – eks. “The Ashton family”, “Upstair//Downstairs”) – så jeg vil se frem til næste afsnit i “the ever expanding” Scifi Snak.

ps: – prøv dog at ram 600 afsnit, og giv dem baghjul 🙂

bedste hilsner, Henning

Kære Henning

Tusind tak for gode tanker og input til væsentlige tidsrejsefortællinger. Det er en lidt spøjs subgenre. Mine favoritter er nok de to Connie Willis bøger som vi allerede har læst i SCIFI SNAK – men de er godt nok meget specielle og ikke særlig science fiction agtige. Men de minder lidt om Charles Yu bogen, fordi forfatteren også her tilføjer “lovmæssigheder,” der gør udnyttelse af tidsrejser til at vinde i lotto og den slags umuligt.

Fedt med et par tips til Delaney. Han har længe stået på listen. Han er af Morgana fra Among Others yndlingsforfattere sammen med Zelazny og Le Guin.

Tak fordi du lyttede med!

Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.