Kategorier
1970erne

Ep. 47: Niels E. Nielsen, Herskerne

Efter tilbagevendende krav fra lyttere om mere dansk scifi kaster vi os nu over en af de helt store i dansk science fiction. Niels E. Nielsen nåede at skrive 50 bøger i perioden fra 1950 til hans død i 1993. Et af de værker, der ofte bliver fremhævet er bogen Herskerne fra 1970, som er denne måneds bog.

Du skal læse Herskerne for at komme med Esau ind bag facaden i det ellers utopisk fremtidige San Ysabel, hvor alle digter, drikker, disputerer og dyrker roser. Men denne perfekte tilværelse bygger på et fortid, hvor mennesket pressede grænserne i udviklingen af transhumane skabninger. En af disse skabninger er kommet til San Ysabel: Vega… Esaus udkårne med de mystisk stærke arme.

Herskerne er en vanvittig fantasifuld scifi-bog som bryder ud af genrens klicheer og udfordrer læseren med et nærmest ekspressionistisk lyrisk sprog. Jens og Anders har SCIFI Snakket “Herskerne”

Shownotes til Herskerne:

Vi snakkede desuden om:

  • Alita Battle: Japansk manga som bliver til film af Robert Rodriquez
  • Dark: Netflix serie i 80’erne Tyskland med mindelser om Stranger Things
  • Persepolis Rising: 7. bog i James A. Coreys Expanse-serie
  • Breakthrough 1-3: Mysterie/Scifi/Thriller af Michael C. Grumley

12 kommentarer til “Ep. 47: Niels E. Nielsen, Herskerne”

Hej Jens og Anders

Det var en made, made fornem gennemgang/præsentation af “Herskerne”, og det kan kun glæde en gammel fanboy af NEN, at romanen (stadig) kunne sige nogen noget. Især kan jeg godt li’ at I fandt scenen, hvor Esau banker på hos Råberen et citat værdigt. Det er en fantastisk sekvens. Og Nielsen overgik den aldrig, til trods for adskillige andre møder, i adskillige andre romaner, mellem menneske og – nåja – en anden slags bevidsthed (ET, computer, “krystallinske halvtænkere”). Så: – godt gået dér, og godt at I greb fat i noget dansk. PS: ENW haster ikke – men “Havet” er altså (også) en god roman – hellere den end “Anno Domini”, hvis det ska være.

hilsen Henning

Hej Henning. Glad for at mit forsøg som lydbogs-oplæser faldt i god jord. Det var simpelthen bare så vild en scene, så jeg tænkte, at der ikke var anden måde at få oplevelsen formidlet. Det var en supersjov bog at skulle snakke om. Elskede dens vilde svingen mellem litterære passager og scener der kunne være taget ud af et x-men blad. Suverænt.

Svar

Det er vildt fedt at I kastede jer over den! Uden tvivl Nielsens bedste bog, om end den er ujævn hen mod slutningen. Nielsen fortjente at hundrede unge forfattere prøvede at efterligne ham. Men han var mere profetisk omkring hvad der ville blive populært i Hollywood, end han var et forbillede for andre danske.

Jeg er enig med Henning Andersen i at ENW kræver tid og ro. Jeg mener også at “Havet” er en langt bedre og stærkere roman end Anno Domini, der ikke er ældet så godt.
“Gud” er faktisk mere mytologisk og mindre “dated” end Havet (der har atomkrigsfrygt med i starten), men netop derfor er Havet måske et godt tidsbillede? Og jeg har stadig et ekstra eksemplar af “Menneske”, som jeg gerne vil sende jer, hvis I tør give jer i kast med det…

Hej Rasmus. Tak for ros 🙂 Jeg tænkte faktisk da jeg læste den, at den kunne have været stor, hvis den var kommet ud i den store verden dengang.

Men jeg kan høre, at det bør være Havet vi kigger på hvis den står på ENW. Det kan være, at vi skal på biblioteket igen.

Svar

Herskerne er faktisk kommet ud i den store verden. Den er udgivet på svensk og – hold fast – på russisk! Bare til orientering.

Hvad hedder Herskerne på russisk og har du evt. et ISBN-nummer på den? Jeg samler på N.E.N. bøger og mangler den.
Tak!

Hej Martin

Nu har jeg søgt højt og lavt “all über le hela internet”, og jeg har ikke kunnet spore “Herskerne” på russisk. Jeg skal også huske, at sige at oplysningen (hm?) stammer fra Delta Förlag i Sverige, som jeg – kva Sam J. Lundwalls medvirken i – sætter en hvis lid til. Men jeg erkender samtidig, at oplysningen stammer fra et sted midt i halvfjerdserne, og det er slet ikke utænkeligt at hukommelsen (damn it!) har spillet mig en lille fillijonggongong. Således stod der muligvis ikke – i Deltas nyhedsbrev – at “Herskerne” var oversat til russisk, men at Niels E Nielsen var. Og det er til gengæld rigtigt, for han har fået udgivet to (tidlige) noveller i nogle russiske magasiner (for børn og for for teknomaner). Mit russiske er ikke for godt, men jeg tror det drejer sig om “Lejesoldater” og “Forbudne eventyr” (hh.: Noget Rigtigt Tosset, og “Gudernes By) – tror jeg nok.
Jeg beklager den fejlbehæftede bedrevidenhed. Scusi

hilsen Henning

Hej
Jeg har lige opdaget jeres podcast, det er en stor fornøjelse 🙂
På en togtur hørte jeg den episode, hvor I hver udvalgte de 3 bedste udgivelser fra 2017, desværre fik jeg ikke lavet noter, og nu kan jeg simpelthen ikke finde listen nogen steder. Kan I hjælpe?
Mange gode hilsner
Anja

Top 3 scifi historier fra 2018:

JENS

  • Ken Liu: The paper menagerie and other stories
  • N.K Jemisin: The Fifth Season
  • Becky Chambers: A Closed and Common Orbit (efterfølgeren til a long way to a small and angry planet)

ANDERS

  • Herskerne, Niels E Nielsen
  • N. K. Jemisin: The Fifth Season
  • Yuval Noah Harari: Homo Deus (lidt snyd – det er en non-fiction, men handler om vores fremtid…)
Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.