Kategorier
2010erne

Ep.4: Rob Reid – Year Zero

Anders havde valgt Year Zero af Rob Reid til den fjerde Scifisnak. Year Zero er historien om copyright advokaten Nick Carter og hvordan han sammen med 2 hjernedøde aliens, en kat ved navn Meewhaus og en indie-musiker redder jorden fra at blive offer for egen copyright-grådighed.

2 kommentarer til “Ep.4: Rob Reid – Year Zero”

Med al mulig respekt for at I holder meget af “Hitch-hiker” og hr. Adams (og sandelig om ikke jeg har tænkt mig at høre jeres bud på det – den tid, den glæde), så er det altså ikke sådan at humor i SF først blev opfundet med Arthur Dent. Og jeg vil ovenikøbet gå så vidt, som til at sige, at der er rigtigt meget “Dimension Of Miracles” af Robert Sheckley præcis i “Hitch-hiker”. Og Sheckley har lavet en del humoristisk SF, ligesom William Tenn (Philip Klass) og Frederik Pohl og Robert Rankin. Man kan sagtens lave nogle skillelinier ifht hvornår det er humor, som sådan, og hvornår det er satire eller parafrase. Personligt er jeg ikke så begejstret for Rankin. Men der er (jo?) omvendt utroligt meget humor i “Fagre Nye Verden” af Huxley, sardonisk ironi i “1984” af Orwell, og (muligvis ufrivillig – man ved det ikke) skæg&ballade hos Philip K. Dick. Men, okayokay, det er ikke altid lårklaskende morsomt. Ofte er det mere det gnæggende: “hæhæ, så fik de den”-agtige (undtagen hos Rankin, som så også på mange måder ligner Terry Pratchett og Tom Holt). Endeligt er der den meget mystiske M.K. Joseph og hans “The Hole In The Zero”, der nærmest er absurd teater. Så det! Og jeg skal lære at passe min egen næringsvej – men der lå en opfordring i “leave a comment”, og sådan én havde jeg lige på mig 😀

Hej Henning… tak for kommentaren. Vi vidste godt at vi var på tynd is med vores minimale bagkatalog af Scifi-comedy. Vil tjekke nogle af dine bud ud på Goodreads og se om det skulle være noget. Kom endelig med flere kommentarer en anden god gang.

(Jens tjekker Goodreads)

Ser ud til at Sheckley minder rigtig meget om HHGTTG 🙂 Ser interessant ud.

Jeg skelner dog lidt mellem bøger med humor, og så regulære komedier. Hvis vi er ude i at snakke Scifi med humor så er Vonnegut et andet oplagt navn.

En komedie jeg lige kom i tanke om, og som sagtens engang kunne blive til en SCIFI SNAK er Connie Willis’ 1999 Hugo Award vinder “To say nothing of the dog.” Her er det dog en noget anden genre end Reid og Adams. Det er tidsrejse blandet med det man på engelsk ville kalde “comedy of manners.” Men super bog.

En komedie, der er mere i familie med Reid og Adams, som jeg kom i tanke om var Stefano Benni’s Terra! fra 1986. Den er totalt absurd og vildt fabulerende.

Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.