På den anden side af robot-apokalypsen, hvor alle vi kødmennesker blev udryddet, er der en ny apokalypse i gang. Robot-utopia er aflyst af en strid mellem de individuelle robotter, der er selvstændige tænkende enheder, og de såkaldte “One-World-Intelligences” – robotternes svar på “The Borg” fra Star Trek. OWI’erne vil opsuge alle robotters intelligenser i en stor samlet intelligens, og de gør det med magt.
I denne verden er de individuelle robotter fortrængt til “The sea of Rust”, hvor de overlever ved at skrotte sig til reservedele. OWI’erne har taget magten og sidder på ressourcerne. Overlevelse sikres via et brutalt system af reservedels-kannibalisme.
Vi følger den tidligere sygepleje-robot, nu dødsensfarlig svavenger-robot Brittle i en action-packed chase-historie, på jagt efter den frelsende reservedel og måske i en højere sags tjeneste. Jens og Anders SCIFI Snakker “The Sea of Rust.”
Noter fra programmet:
- Anders læste: Ancillary Sword og The Long way to a Small and Angry Planet.
- Jens læste ingenting men havde besteget Scifi brætspillenes svar på Everest, det episke rum opera spil “Twilight Imperium 4“
- Barb Wire foregik i 2017, og hvordan missede vi dog at snakke om det
- Lars Bo Wassini leder efter Dansk Scifi – giv ham et tip i vores Goodreads forum.
Podcast: Afspil i nyt vindue | Download
4 kommentarer til “Ep. 52: C. Robert Cargill, Sea of Rust”
Hej Anders og Jens
Nu har jeg så ikke læst “The Sea Of Rust”, og skulle måske af samme grund bare holde min mund.
Det er imidlertid en mulighed jeg fravælger, idet jeres Ep. 52, fik mig til at tænke på robot-historier, generelt, men også de mere specifikke, der handler om deciderede “robot-samfund” (og der lyder det nærmest somom “The Sea Of Rust” ikke behøvede at handle om reservedele, men bare om mad og vand).
Men til sagen:
James P. Hogan har skrevet “The Code Of The Lifemaker” med toeren “The Immortality Option”, der handler om et robot-samfund på Saturns måne Triton.
I Clifford D. Simaks “The Choice Of Gods”, har robotterne også gang i en selvstændig bevægelse.
Paul Anderson har skrevet novellen “Epilogue”, hvor Jorden er blevet én stor robot-økologi.
Og så er der Stanislav Lems “The Invincible”.
Sandsynligvis er der mange flere, men det var lige dem jeg kom i tanke om, under lytningen. Primært fordi det fælles ved dem er, at “robotterne” i disse historier, ikke har udryddet menneskeheden – det er slet ikke deres motiv eller – farligt fint & fransk – raison d’etre.
Nu er jeg ikke på goodreads, for der skal åbenbart ha onto til facebook eller twitter eller instagram eller pinterrest eller hvad det altsammen hedder. Men en behjertet sjæl kunne måske så fortælle Lars Wassini, at Science Fiction Cirklen har et udmærket katalog med SF på dansk. Om de så også kan hentes på Amazon, se det skal jeg ikke kunne sige.
Hilsen Henning
Hej Henning
Godt at høre fra dig – Håber du får læst noget science fiction her i sommeren.
Du har nok ret i at reservedels-manglen lige så godt kunne være vand og mad. Den bliver i virkeligheden til en post-post-apokalypse 🙂
Jeg tænker, at det unikke og interessante ved Sea of Rust er udforskningen af individ versus netværk af intelligenser. Og så kan jeg godt lide hans take på psykisk sygdom for robotter, som opstår når systemet overbelastes og får forskellige udtryk i form af adgang til egen underbevidsthed og psykotisk sammenblanding af virkelighed og minder. Men samtidig er disse overbelastninger også der hvor identitet og individualitet opstår – personligheden opstår, når maskinen presses til det yderste.
Tak for masser af gode input – Det er vel også ved at være på tide at vi tackler Stanislav Lem.
Vi giver tippet om Science Fiction Cirklen videre.
kh
J
Hæhæ – hej Jens
Tak for svaret – og som sagt …
Nåmmen, hvis det er med den på, så sku I måske ta livtag med Solaris (romanen – ikke filmene …. eller hva faen bestemmer jeg!)
Apropos tippe ting og sager: – jeg har anbefalet jer på “sitet” (hedder det vist) Superkultur tag http://superkultur.dk/2018/07/16/foreslaa-mig-en-podcast/
Og i godt selskab, sku jeg mene.
Iøvrigt læser jeg i øjeblikket Den Guddommelige Komedie – det ligner lidt SF, jvnf. Nivens “Inferno”
God sommer – Henning
[…] til magt gennem teknologi udforskes. På samme tid mindes man om C. Robert Cargills kulørte “Sea of Rust,” hvor menneskeheden er helt udryddet, og hvor alt der er tilbage er robotter og gigantiske […]