Skip to content →

Ep. 39: Alfred Bester, The Demolished Man

Månedens Scifi Snak tager fat i den første hugo vinder fra 1953: Alfred Besters “The Demolished Man.” Oprindelige blev den publiceret som føljeton i bladet Galaxy Science Fiction. Vi har altså at gøre med ægte Golden Age SciFi, med alle de quirkie tidstypiske skævheder som SciFi fra den æra har: Gamle kønsrolle- og autoritetsmønstre; computere som er maskiner; raketter der lige flyver til Venus på en eftermiddag.

The Demolished Man undersøger temaet telepati. En særlig gruppe – det såkaldte Esper Guild – telepater, eller peepers, kan alt efter evne læse folks tanker. Storkapitalisten Ben Reich begår et ekstravagant mord og nu er det op til Lincoln Powell – politiets præfekt og 1 klasses Esper – at løse sagen. Jens og Anders SCIFI Snakker “The Demolished Man.”

Published in Uncategorized

One Comment

 1. Henning Andersen Henning Andersen

  The Demolished Man er udkommet på dansk som “Tankepoliti”.

  “Tiger, Tiger” hedder også “The Stars’ my destination” – iøvrigt udgivet som “graphic novel”, tegnet af Howard Chaykin (tror jeg nok).

  “Storbyen Der Druknede” er første Linda&Valentin”-album (Valerian et Laureline), men der findes – også på dansk – tidligere historier. Tjek “Fortællinger Fra Rummet”, f.eks., eller “Ad Rummets Veje”.

  Det er “Skyggernes Ambassadør”, at Linda/Laureline får overdraget et dyr, der kan skide valuta, der kan kan bruges til bestikkelse på Kernen – idet denne gigantiske handelsstation er baseret på bestikkelse og sort valuta.

  Faktisk er Luc Bessons “The Fifth Elementh” aldeles inspireret af Linda&Valentin, ligesom Enki Bilals serie om Nikopol. Så det er vel passende, at Besson erkender sin gæld og laver en “Valerian”-film.

  En verden der også er besat af ESP er jo “UBIK”, som I har haft fat i. I den verden har man også “neutralizers” ved navn “initialere”,altså folk med “psi-power”, der kan nivelere de kræfter som andre espere forsøger at bruge. Men det nævner I vist.

  Mandrake er udgangspunktet for Marvels Doctor Strange.

  En samlæsning af Cory Doctorow og Ayn Rand kunne muligvis udvide synet på grænserne for “det moderne samfund” – der måske ikke er så moderne.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.