Kategorier
1950erne

Ep. 39: Alfred Bester, The Demolished Man

Månedens Scifi Snak tager fat i den første hugo vinder fra 1953: Alfred Besters “The Demolished Man.” Oprindelige blev den publiceret som føljeton i bladet Galaxy Science Fiction. Vi har altså at gøre med ægte Golden Age SciFi, med alle de quirkie tidstypiske skævheder som SciFi fra den æra har: Gamle kønsrolle- og autoritetsmønstre; computere som er maskiner; raketter der lige flyver til Venus på en eftermiddag.

The Demolished Man undersøger temaet telepati. En særlig gruppe – det såkaldte Esper Guild – telepater, eller peepers, kan alt efter evne læse folks tanker. Storkapitalisten Ben Reich begår et ekstravagant mord og nu er det op til Lincoln Powell – politiets præfekt og 1 klasses Esper – at løse sagen. Jens og Anders SCIFI Snakker “The Demolished Man.”

2 kommentarer til “Ep. 39: Alfred Bester, The Demolished Man”

The Demolished Man er udkommet på dansk som “Tankepoliti”.

“Tiger, Tiger” hedder også “The Stars’ my destination” – iøvrigt udgivet som “graphic novel”, tegnet af Howard Chaykin (tror jeg nok).

“Storbyen Der Druknede” er første Linda&Valentin”-album (Valerian et Laureline), men der findes – også på dansk – tidligere historier. Tjek “Fortællinger Fra Rummet”, f.eks., eller “Ad Rummets Veje”.

Det er “Skyggernes Ambassadør”, at Linda/Laureline får overdraget et dyr, der kan skide valuta, der kan kan bruges til bestikkelse på Kernen – idet denne gigantiske handelsstation er baseret på bestikkelse og sort valuta.

Faktisk er Luc Bessons “The Fifth Elementh” aldeles inspireret af Linda&Valentin, ligesom Enki Bilals serie om Nikopol. Så det er vel passende, at Besson erkender sin gæld og laver en “Valerian”-film.

En verden der også er besat af ESP er jo “UBIK”, som I har haft fat i. I den verden har man også “neutralizers” ved navn “initialere”,altså folk med “psi-power”, der kan nivelere de kræfter som andre espere forsøger at bruge. Men det nævner I vist.

Mandrake er udgangspunktet for Marvels Doctor Strange.

En samlæsning af Cory Doctorow og Ayn Rand kunne muligvis udvide synet på grænserne for “det moderne samfund” – der måske ikke er så moderne.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.