I det 25. århundrede har mennesket lært at teleportere, og det har ramt verdensøkonomien som et jordskælv. Megacorporations dominerer, mens der er krig mellem de indre og ydre planeter. Dette er bagtæppet for Alfreds Besters “The Stars my Destination” fra 1956. Et saftigt rum-eventyr, hvor hovedpersonen er den brutale og hævntørstige Gully Foyle, hvis hele eksistens drejer sig om hævn. Foyle vil finde de ansvarlige, som efterlod ham som rum-skibbruden. Han er besat af, at finde og straffe besætningen fra rumskibet Vorga.
THIS WAS A GOLDEN AGE, a time of high adventure, rich living, and hard dying . . . but nobody thought so. This was a future of fortune and theft, pillage and rapine, culture and vice . . . but nobody admitted it. This was an age of extremes, a fascinating century of freaks . . . but nobody loved it.
Besters bog er propfyldt med vilde SciFi koncepter. Der er de dominerende megacorporations, ejet af de perverst rige, som er taget lige ud af Gibson eller Stephenson cyberpunk. Som en anden Molly Millions bliver Gully Foyle upgraderet med cyborg-tech.
Vær klar til at hænge på over stok og sten, når den menneskelige rambuk Gully Foyle braser gennem alle forhindringer. Jens og Anders har SCIFI snakket “The Star my Destination.”
Shownotes:
- Marie Howalt: We Lost the Sky
- Gofund.me indsamling til Fantask
- INFOPORN: 100 YEARS OF SCI-FI, EXPLORED
- 100 years of SCIFI på OpenMappr
- Episode 39: Alfreds Besters “The demolished Man”
Podcast: Afspil i nyt vindue | Download
3 kommentarer til “Ep. 59: Alfred Bester, The Stars my Destination”
Jeg ser virkelig frem til jeres podcasts – ja, venter nærmest utålmodigt, og mine forventninger bliver som regel indfriet. Hvilket også skete denne gang. Så endnu engang: – godt gået!
Gully Foyle er gonnok ikke noget særligt rart individ. På den anden side er der heller ikke nogen, der har behandlet ham særligt godt. Og på den tredje side (af terningen 🙂 er han hverken værre eller bedre, end de beskrevne MegaCorps. De har bare retten på deres side – hvilket han ikke har. Sært genkendeligt!
Og mens vi kan heppe på Ben Reich (The demolished man), væmmes vi ved Gully Foyle. Det er lissomom “klassekampen” alligevel ikke er HELT forbi …
Der kunne være en god anledning til at sammenligne “The Stars’ My Destination/Tiger, Tiger” med Dumas’ “Greven af Monte Christo” og Viktor Hugos “De Elendige”. Måske mest “Greven” – nahe, Jean Valjean er heller ingen engel!
Iøvrigt er det ikke Kipling, der har skrevet “TheTyger” (“tyger, tyger burning bright/in the forests of the night” – det er William Blake. Bemærk lige “nattens skove”, ikke omvendt! Er det en metafor for det ydre rum? I Gullys tilfælde: – ja, monikke. Og der har Foyle faktisk en “bon-kammerat” i Philip Jose Farmers “Ras Tyger”, der også er stillet overfor et blændværk, bygget på (altfor) mange penge, og lysten til at give fanden i medmenneskelighed.
så er der kun en måned til næste gang 🙂
Ha! Jeg var nu heller ikke den store Ben Reich fan. Ham synes jeg også var modbydelig. Det er et interessant greb at have en protagonist som er så usympatisk og se ham bare blive ved og ved.
Har godt set sammenligningerne med Greven af Monte Christo. Men jeg har aldrig læst den selv. OD’ede lidt på “klassikere” da jeg læste litteraturvidenskab i sin tid 🙂
Vi optager den næste i morgen!
Hej Jens!
Det er en dyb, dyb, dyyyyb skam, at du ikke har læst “Greven”. Tænk bare på, at det var netop den bog, som Dan Turells mor fritog ham fra skole en hel uge, for at han kunne få lov til at læse 🙂
Man kan godt overdosere klassikere! Ved gud man kan! Men man skal heller ikke kun spise kartofler 🙂
Apropos “Litteraturvidenskab”, så forsøgte jeg – for et par årsiden – at komme ind på litteraturhistorie-uddannelsen på UCL. Det kom jeg sådan set også. Men jeg røg lynhurtigt ud igen, idet jeg ikke havde gennemført to obligatoriske opgaver i tysk grammatik. Så, lucky you, at du kom igennem det fræs, inden de der højest besynderlige og camouflerede stop-prøver fik deres indtog. Jeg er meget misundelig!
ps: – jeg ser at indslaget om “Destination” er dateret 8. marts. Men jeg har svaret allerede 4. marts! Er det mig der er blevet prækognitiv 🙂