Med en dobbeltwhopper af en SCIFI SNAK vurderer Jens og Anders “World War Z” som henholdsvis film og bog. Max Brooks har leveret ideen om en verden på randen af udslettelse under en flodbølge af Zombier i nyklassikkeren fra 2006. Marc Forster og Brad Pitt har så bygget videre med spillefilmen, som er knap så nyklassisk. Bliv klogere på zombie-apokalypsen. Måske får du lyst til at læse din første zombie-bog.
Podcast: Afspil i nyt vindue | Download
3 kommentarer til “Ep.6: Max Brooks, World War Z”
For the record – men ikke fordi det betyder så meget – “I Am Legend” er baseret på Richard Mathesons roman af samme navn (det er også ham med “The Incredible Shrinking Man” bl.a.) – på dansk som “Jeg er ene”. Den handler IKKE om zombier. Den handler om vampyrer. Som sagt, det har ikke den store betydning i sammenhængen, bortset fra det faktum, at hovedpersonen – i romanen – til slut må erkende, at det faktisk er ham der er “uhyret” i en helt ny samfundsorden, der fungerer på nye præmisser.
Jeg har hverken set eller læst “World War Z”, så det skal jeg ike blande mig i. Bortset fra at I er inde på noget om reaktionerne på det pludselige “temposkift” i verdensordenen, hos diverse nationer. Og der har Iain Banks (æret være hans minde) begrebet “Out Of Context Problem” (OCP), der står for den pludselige tilstedeværelse af forhold, man ikke anede noget om og derfor intet forhold har til, hvorfor man ørkesløst og uden effekt griber tilbage til “værktøjer” der tidligere har virket, men som nu er mindre end nyttige.
Jeg vil iøvrigt gøre opmærksom på en lidt ældre sag, af selveste Frank Herbert, nemlig “The White Plague” der virkelig er en apokalyptisk og post-apokalyptisk nyser. Den tager det helt store globale scenarie, og koger det efterhånden ned til et psykologisk kammerspil. Men man skal kunne lide Herbert for at komme igennem den. Man skal kunne lide spillet.
Og så skal jeg selvfølgelig huske at takke for en god – hvad? – “casting”? Jeg glæder mig hver måned til at høre nyt fra jer. Keep it coming!
Hej Henning
Aaah vampyrer ikke zombier… Men de mindede i hvert fald lidt om hinanden i de to film.
God reference til Banks. Det er et godt billede på hvad der sker i World War Z.
Herbert har jeg det lidt svært med. Brændt barn skyr ilden. Synes at Dune var fantastisk. Men alle de efterfølgende mængder af Dune bøger var rærlige. Kan dog takke Herbert for at have lært at læse laaaaaange engelske romaner i en meget ung alder, da jeg løb tør for danske Dune-bøger. Men han er ikke en forfatter der får det til at klø i fingrene på denne SCIFI-buff mere 🙂
Tak fordi du lyttede med. Nu holder vi lige 5 ugers pause og så kommer vi stærkt tilbage med “Red Mars”
[…] I et kapitel er vi i et fremtidigt tema-parkland, designet til at sige farvel til terminale børn og slå dem nådigt ihjel. I et andet oplever vi et værksted for hensygnende robothunde; ejernes sidste minder om de tabte. På den måde skabes et samlet billede som en mosaik. Dermed minder bogen lidt om bøger som Station Eleven af Emilie St John Mandel eller World War Z af Max Brooks. […]