Kategorier
1990erne

Ep.7: Kim Stanley Robinson, Red Mars

Red Mars er en af de helt store Hard-Scifi serier fra 1990’erne. To hugo awards ud af tre mulige trak Kim Stanley Robinson hjem for sin spektakulære skildring af menneskets kolonisering af Mars. Så lyt med når Jens og Anders gennemsnakker seriens første titel, Red Mars, fra 1993. Og hvis du er Kim og Mars fan, så fortæl os hvem din yndlingskarakter fra serien er i kommentarerne.

6 kommentarer til “Ep.7: Kim Stanley Robinson, Red Mars”

Rumelevatorer virker ofte som noget meget nyt og epokegørende. Men det er faktisk slet ikke rigtigt. Ideen har fulgt udviklingen af rumfartsteknologi, stort set fra begyndelsen, idet Anatoly Tsiolkovskij forestillede sig en rumelevator allerede i 1898, tror jeg det var, med inspiration fra Eiffeltårnet. Gustave Eiffel havde iøvrigt en finger med i bygningen af Frihedsgudinden. Det væsentlige for sådan en dims, er et geostationært kredsløb – hvor det også er ret fikst at anbringe kommunikationssatellitter. Det “forudsagde” Arthur C. Clarke, hvilket havde den effekt at der ikke kan tages patent på en geostationær satelit. Det er også rigtigt at omdrejningspunktet i Clarkes “The Fountains Of Paradise” er en rumelevator – der er bare det at sige til det, at det foregår i en parallel-verden hvor Sri Lanka ligger 800 km længere sydpå. Til gengæld blev Clarke engang spurgt (tror det var i 1993) hvornår man så kunne forvente opførelsen af en rumelevator, hvortil han svarede: – 50 år efter alle er holdt op med at grine af ideen! Personligt tror jeg det smørrede grin var tørret af i midten af forrige årti. Og hvis vi lægger 50 år til det, så rammer Robinson jo sådan set meget godt. For dem der lever til den tid: – I får se!
Tak for en god udsendelse.

Jeg tror mere at jeg synes at det var sejt at KSR har med at elevatorkablet er bygget af nanorør, som først blev opdaget i 1991. To år før bogen udkom.

Men jeg vidste faktisk ikke at ideen var så gammel. Tak for kommentar!

Svar

Af alle karaktererne kan jeg bedst lide Sax … men det er fordi han i nr to eller tre roman er hovedperson i kapitlet “The scientist as a hero”.
Der er bl.a. en vidunderlig scene, hvor han falder ned i et hul med sin værste fjende, som ikke ved han er Sax, fordi han (ikke spoile) men han (ikke spoile) og derfor (ikke spoile). Læs det selv …

Ha! Det er også en af yndlingssekvenserne i Green Mars, der hvor Sax pludselig bliver pov karakter.

I Red Mars er jeg meget glad for Nadia (Mars’ svar på Byggemand Bob)

Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.