Længe før Star Wars gjorde det med munkekutter i SCIFI til noget med Jedi-riddere, havde Walter M. Miller i 1959 kombineret munke og scifi i den hugo-award vindende “A Canticle for Leibowitz.”
Leibowitz er en hellig mand i den post-nukleare ødemark. Den tidligere elektroingeniør endte sine dage som martyr, da de såkaldte “simpletons” hængte og brændte ham, under den store “simplification” – hvor al verdens viden blev brændt på bålet. Altså, den viden, der ikke allerede var fortabt i atom-helvedet. Leibowitz var en videnssamler, ligesom Leibowitz munkene efter ham.
I et primitivt kloster i Utah møder vi munkene af Leibowitz ordenen, som har fortsat hans gerning. I stearinlysets skær håndkopierer de møjsommeligt skrifter, som de dårligt forstår. Rester af indkøbsedler og blueprints til gamle radioer.
The monks waited. It mattered not at all to them that the knowledge they saved was useless, that much of it was not really knowledge now, was as inscrutable to the monks in some instances as it would be to an illiterate wild-boy from the hills; this knowledge was empty of content, its subject matter long since gone.
A Canticle for Leibowitz svinger mellem det stærkt satiriske, nærmest comedia del’arte i de tidlige kapitler til mere almen 60’er scifi med reminiscenser af “Dr Strangelove” i de sidste kapitel. Der bliver flirtet med det groteske. Samtidig skildres et fascinerende remix af middelalderlig katolicisme og det post-nukleare ødeland.
Store dele af bogen minder mere om, at læse Rosens Navn og man glemmer helt at man er midt i en Science Fiction bog.
Men over de 1000 år man følger Leibowitz munkene, i tre aldre, når vi frem til en fremtid, hvor atombomberne igen truer menneskeheden. Nu fra baser i omløb om jorden. De kostbare memorabilia har skabt kimen til et nyt samfund, som er ved at udrydde sig selv. Så hvad skal munkene nu gøre? Jens og Anders har SCIFI snakket A Canticle for Leibowitz.
Podcast: Afspil i nyt vindue | Download
Shownotes
- Jens var gået Moebius amok efter at have set denne spændende BBC -dokumentar på Youtube: In Search of Moebius
- Anders havde læst om mærkelige kødrobotter i Adam Levis: Bubble Gum
- The Incomparable havde set Contact i podcasten: Burning Man for Aliens
- Næste SCIFI SNAK: A Memory Called Empire
3 kommentarer til “Ep. 74: Walter M. Miller, A Canticle for Leibowitz”
Godt gået dér! Jeg tror I fik rundet den sveske.
Noget kunne tyde på – uden at jeg skal føle mig alt for sikker – at der, der i “slut-50’erne”, var en “bølge” af SF, der tog en holmgang med religion. Udover “A Canticle”, bør nævnes Blishes “A Case Of Conscience” og Clarkes “The Star” ( – og på lokal grund en lignende historie, begået af Niels E. Nielsen: “Det flyvende slot”).
Millers prosa er formidabel – ingen tvivl om det. Og “hvis det skal være med den på”, og stadig i samme tema (religion), vil jeg på det varmeste anbefale “Pavane” af Keith Roberts. DET er guld!!!
Og nu vi er ved religion: –
per viam debes legere “Destination: vacui ‘ af Frank Herbert 🙂 ihukommende salig Cato
men det er nok bare mig 😀
hilsen Henning
Hej Henning – Tak for at du lytter med her i sommerperioden.
Sad lige og kiggede listen af læste titler igennem. Havde egentlig en erindring af, at det kirkelige fyldte mere.
Men temaet med “Munke i Rummet” går igen i Hyperion og de rumfarende munke ombord på det flyvende kapel i Neptune’s Brood.
Også Lavie Tidhars Central Station havde religion som et bærende tema – her var paven flyttet til Mars 🙂
Tak for kommentar. Frank Herbert er ikke glemt 😉
[…] temaer som vi kender fra for eksempel Walter M. Millers smukke og tænksomme “A Canticle for Leibowitz,” hvor forholdet mellem religion, teknologi og menneskets ureflekterede vilje til magt gennem […]