Kategorier
1890erne

Ep. 90: H.G.Wells, The Time Machine

The Time Machine er ikke scifi historiens første fantasi om tidsrejser. Men det var bogen, der opfandt begrebet tidsmaskine, og så er den et spændende eksempel på tidlig spekulativ fiktion.

Herberg George Wells skrev i mange genrer i sit liv, men han blev berømt for sine mange science fiction hovedværker. Ud over The Time Machine, står der også H.G.Wells på ryggen af bøger som: “The island of Doctor Morau”, “The Invisible Man” og sågar “The War of the Worlds.”

The Time Machine tager sit afsæt i Victoriatidens England. Rammefortællingen er en gruppe bekendte fra det bedre borgerskab, der mødes til middage og i klubber – og en af disse gentlemen er vores tidsrejsende.

Det er ham der genfortæller sin fantastiske rejse frem til år 802.701 i et apparat til at rejse i den fjerde dimension. Det er tidsmaskinen, som vores tidsrejsende selv har bygget i kobber, bronze og lignende steampunk-materialer.

Historien er meget anderledes end de typiske tidsrejse-fortællinger. Wells’ tidsrejsende vil ikke se egypterne eller dinosaurerne. Ej heller skal han ud i fremtiden og se robotter og rumraketter. Han rejser så langt ud i fremtiden at menneskeheden har udviklet sig til helt nye racer. Solen er ved at udbrænde og intet består af vores verden… og så alligevel.

Det tidsrejsende mener nemlig at kunne forstå, at denne verden bærer på en arv fra hans egen nutid: Klassesamfundet! Og dermed kaster H.G.Wells sig ud i en tidlig omgang spekulativ fiktion af typen: “Hvad hvis dette træk fra vores nutid forstærkes og udvikler sig?”

Wells’ socialistiske sympatier forvandles i tidsrejsefantasien til et post-kapitalistisk samfund af to racer. Overklassens efterkommere, Eloierne, der bebor overfladen og er degenereret til hedonistiske børnevæsener, der leger dagen væk. Under overfladen bor efterkommerne af arbejderklassen, Morlockerne, det grusomme resultat af, at udsulte og undertrykke en hel befolkningsgruppe.

Selve tidsrejsen er fuld af ramasjang. Tidsmaskinen forsvinder, og den tidsrejsende må kæmpe med Morlockerne for at finde den igen.

Bogen er stadig meget læseværdig. Det er sjovt at læse bøger, der har været med til at etablere genrer. Der er fri leg for ingen af genrens troper har nået at stivne og sætte sig. Jens og Anders har SCIFI Snakket “The Time Machine.”

Shownotes

Der var blevet læst igennem!

2 kommentarer til “Ep. 90: H.G.Wells, The Time Machine”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.