I 1979 tog Doris Lessing’s forfatterskab sig et ordentligt sving til venstre, da den hidtil realisme-skrivende feminist-forfatter kastede sig ud i et ambitiøst science fiction projekt med bogen Re: colonized planet 5, Shikasta, som blev den første i den fem bog lange Canopus in Argos serie.
Scopet for Shikasta er mildest taget episk. Vi følger en version af Jordens skabelse i hænderne på galaktiske magter, der bekriger hinanden om kontrollen over udviklingen af livet på jorden. Bogen fremstår som en dokumentation af Canopus-udsendingen Johor, der igennem hele vores historie besøger jorden igen og igen. Johor kommer på besøg for, som en profet, at hjælpe jordboerne med at holde fast i den vigtige “substance-of-we-feeling”
Det er en vild bog, som føler sig fri af alle konventioner. Lessing skriver ikke SCIFI for bare at gentage fortiden. Spørgsmålet er om det er godt! Der var Jens og Anders ikke helt enige, da de SCIFI snakkede Re: Colonized planet 5, Shikasta.
Podcast: Afspil i nyt vindue | Download
8 kommentarer til “Ep. 63: Doris Lessing, Shikasta”
Hvor er jeg glad for, at I og sciffy-snak er tilbage på banen 🙂 Long Time – No See!
IFHT “Shikasta” (mv), så “oplevede” sen-70’erne og først-80’erne noget af et “boom”, netop med “mainstream”, mere eller mindre, feministiske forfattere, der “for a sojourn” begav sig ind i sciencefictionland.: Fay Weldon, Marge Piercy, Margaret Atwood (som efter eget udsagn IKKE! skriver SF), in hoc casu Doris Lessing og – på hjemmebanen – Inge Eriksen. Ingen nævnt, ingen glemt …
Andre kvindelige/feministiske SF-forfattere havde længe været fremme i feltet, såsom Joanna Russ, Ursula K. LeGuin og Octavia E. Butler (iøvrigt kommer der snart en AfroFuturisme-kongres jvnf. https://stuff.ommadawn.dk/2019/03/03/afrofut/ )
I slut-70’erne/først-80’erne var der faktisk en stemning af 3. Verdenskrig lige om hjørnet, ikke mindst foranlediget af Reagans “stjernekrigsprogram” (meget apropos), og jeg husker – personligt – de år som nogle ret usikre. Og det var da også på det tidspunkt, at punkernes “No Future”-slogan næsten kunne virke profetisk.
MHT til Doris Lessing er det værd at nævne, at hun blev født i Iran, voksede op i daværende “Rhodesia” og senere flyttede til England (så vidt jeg husker). Med andre ord har hun befundet sig i rigtigt “brandfarlige” zoner, gennem et århundrede, der bød på voldsomme krige, med millioner og atter millioner af ofre. For slet ikke at tale om “Imperiers” fald (det osmanniske, det britiske, det tyske, det kinesiske, det russiske), og nye ideologiers opståen. Og den erfaring og de oplevelser ligger sandsynligvis til grund for (dele af?) “Shikasta-serien”.
Jeg husker hele serien som noget, der blev utroligt “hypet”, da den udkom på dansk, men – ifht “world-building” – i den grad “set før” (by yours truly). Dens “drama” og “sf-indhold” adskiller sig ikke nævneværdigt fra en lunken suppe, hvis ingredienser er lige dele Tolkiens “Silmarillion”, C.S. Lewis’ “Space-Trilogy” og/eller E.E. “Doc” Smiths “Lensman”-serie, hvor de fredelige “arisians” kæmper mod de krigeriske “eddorians”, fordi deres respektive galakser er stødt sammen (jaja, stort skal det være). Så det passer måske meget godt, at “Vagttårnet” blev nævnt “en present” – hæhæ!
Som et PS: – den (sub-)genre som China Miéville gør udi, benævnes – oftere end ikke – “New Weird”, og man kan måske også påstå, at Iain Banks’ “The Bridge” er “new weird”. Eller også er det bare mig 🙂
Hvad med at læse noget Greg Egan? Så ska jeg faenhentemig vise jer science fiction med stort “S”.
Ihvertfald: – godt at høre fra jer igen; undskyld hvis min kommentar er for lang (man er ikke til twitter- eller facebook-one-liners … det er for nemt!) Så “thumbs up”, fem stjerner for potkasten, og prøv nu at gøre det til “noget månedligt” 😀
Kære Henning
Der findes ikke for lange kommentarer. Særligt ikke når de er fulde af gode input. Også godt at høre fra dig igen.
Jeg synes sammenligningen med C.S. Lewis og og Silmarillion er spot on. Lunken suppe indeed!
Hvad skal man læse af Greg Egan? Der er jo nok at tage af!
Man kan jo starte med novellesamlingen “Axiomatic”, men ellers vil jeg anbefale Schild’s Ladder. Og er man mere til VR så Permutation City. Men jeg ka ikke rigtigt anbefale “Teranesia”. Jeg syns ikke den er god. Godt forsøgt, but no cigar 🙂
Tak for en rigtig spændende podcast. Shikasta kom som bogklubbog da jeg var barn. Og faldt på et tørt sted for den evigt sciencefictionhungende lille Majbrit … Jeg var en af dem der foretrak de utopiske beskrivelser af verden som den burde være, mens jeg nok ikke var helt gammel nok til følge tråden i de mange springende små afsnit med folk der skiftede navn. Nogle af de små afsnit i slutningen af bogen gjorde alligevel stort indtryk og jeg tog bogen med i skole for at vise den til klassekammeraterne.
Jeg synes ” En overlevendes erindringer” på mange måder er en bedre bog. Der er én, sammenhængende, knivskarp fortælling i, om en kvinde -? i en lejlighed, der fra sit vindue ser verden bryde sammen. Man får ikke meget at vide om hvorfor verden bryder sammen. Og Lessing har en dræbende langsom fortællestil. (især for et barn) Alligevel husker man hendes bøger altid.
Hvis I savner at læse noget dansk, synes jeg I kunne kigge på Lars Ahns novellesamling “Den nat vi skulle have se Vampyros Lesbos”. Den er velskrevet, tankevækkende og medrivende.
For resten – hvad med at tage med på Fantasticon i september og lave podcasten derfra? Temaet i år er afrofuturism, så det ville være oplagt at læse f.eks Nisi Shawl eller, som I selv nævner – Octavia Butler – som er frrrrreeeemragende, og som har inspireret mig rigtig meget. Hendes novelle Blodchild er et mesterværk.
Jeg “sekunderer” et udtalt behov for, at I tager en holmgang med Butlers “Bloodchild” 🙂
Det er en novelle, javist, men tematikkerne i den sku nok ku “fylde tiden ud”.
Hej Henning og Majbrit
Tak for input og forslag om at læse Octavia Butler. Det lyder spændende. Jeg når desværre ikke Fantasticon i år, da jeg er ude og rejse. Men det kunne være supersjovt en gang.
Bemærk at Bloodchild netop er blevet oversat til dansk af science fiction cirklen.
Interessant. Det kunne da være en oplagt lejlighed til at tage den op. Tak for tippet!