The Terraformers blev udgivet i 2023. Bogen tager et stærkt afsæt i miljø og klimamæssige problemstillinger, men bruger en fantastisk setting. Bogen blev nomineret til en Nebula Award for bedste roman i 2024.
I The Terraformers støder vi på et samfund af terraformers, som arbejder med at forberede et jordisk paradis på den private planet Sask-E for firmaet Verdance. Terraformerne er vidt forskellige. Nogle er robotter, nogle stærkt modificerede Homo Sapiens, nogle er elge (!).
Om Annalee Newitz
Annalee Newitz er en amerikansk journalist og forfatter af både fiktion og nonfiktion, og The Terraformers trækker stærkt på deres nonfiktion erfaringer med interviews med videnskabsfolk. De var medstifter redaktør på io9 og Gizmodo. Fælles for de bøger vi har læst af Newitz er beskæftigelsen med kønsproblematikker, transkultur, maskinpersoner og den kapitalistiske samfundsudvikling.
Newitz har siden 2000 dannet par med Charlie Jane Anders. Sammen udgiver de sci-fi podcasten Our opinions are correct. Vi har tidligere læst begge forfattere. Newitz skrev Autonomous fra episode 46. Charlie Jane Anders skrev All the birds in the sky, fra episode 28.
Rangers på Sask-E
Allerede i første kapitel forstår vi den potentielle konflikt, da rangeren Destry støder på en fjernstyret homo sapiens klon. Bag kontrollerne, offworld, sidder en rig potentiel planetinvestor, der er ude for at opleve ægte palæolitisk lejrliv. Klonens aktiviteter bringer ubalance i den sårbare økologi, og da han også opfører sig truende, afliver Destry klonen og formulder den og rydder op.
Det Destry ikke vidste var, at dette besøg var en uformel markedsføringssmagsprøve arrangeret af terraformer-vicepræsidenten Ronnie. Ronnie sidder i Verdance hovedkvarteret på Venus. Her stikker idealerne i klimabeskyttelse ikke så dybt. Hvis det lyder fedt i markedsføringssammenhæng fint! Hvis det koster os penge… No way!
Og det bliver ikke bedre, da Destry finder en gruppe terraformere fra en tidligere arkæisk tidsalder gemt i en vulkan.
“Verdance was really leaning into its whole “Earthrebooted” marketing pitch, too. Anyone who bought property on Sasky would be required to live here in a Homo sapiens body, which was packaged with the real estate. That meant settling here was very expensive…”
1000 år – 3 Tidsaldre
The Terraformers foretager 3 spring igennem en historie på 1000 år. Vi oplever etableringen af byer og transportsystemer og endelig, det store opgør, da de mange arbejdere pludselig er overflødige og udrensningen og gentrificering begynder.
High Science Fiction for fuld gas
I fantasygenren har man begreberne high fantasy, hvor der er masser af magi og vilde væsener alle vegne. Som science fiction kan man roligt karakterisere The Terraformers som “high science fiction”. Annalee Newitz giver den fuld gas med fantasi og store tanker. I tredje akt har vi for eksempel en levende bus som hovedperson. Newitz holder sig ikke tilbage! Jens og Anders har SCIFI Snakket The Terraformers.
Podcast: Afspil i nyt vindue | Download
Shownoter til The Terraformers
Anders
- Har læst Nina Allen: “The Rift” (2015) – spøjs fortælling om to engelske søstre, Julie og Selena. Som 17-årig forsvinder Julie sporløst. Tyve år senere dukker hun op igen, tilbage i Manchester, med en vild historie om at have boet i flere år på en anden planet, mange lysår væk. Formmæssigt er bogen også ret vild – begynder som straight hverdagsdrama, men blander efterhånden både dagbøger, avisartikler, forskellige synspunkter, Matroshka-dukke-agtige fortællinger-inde-i-fortællinger, og meget mere. Interessant og anderledes – men måske ikke helt så medrivende som jeg havde håbet. Dog solide 4 stjerner, hvis vi gav ratings her…
Jens
- Så en sjov dokumentar på filmstriben om Biosphere II projektet. Det her projekt hvor 8 personer boede i et lukket miljø i 2 år, som skulle forberede os på livet i rummet. De var noget mere hippieagtige end jeg lige havde forestillet mig.
Fra Goodreads og Scifisnak.dk
- Majbrit (aka gravko) har måske fået mod på The Deluge: “Tak for anbefalingen. Jeg gik i stå både i Neal Stevensons undergangsfortælling og i Robinsons “Ministery…” Men måske er jeg klar til at forholde mig til “bebudelsen af et forudsigeligt mord” på verden nu.”
2 kommentarer til “Ep. 119: Annalee Newitz, The Terraformers”
D’herrer Nissen og Poder; eller med andre ord: – Hej ScifiSnak!
Jeg må med skam melde, at jeg ikke har læst “Terraformers”, og efter jeres podcast-rundkringkastning føler jeg mig heller ikke specifikt motiveret til at udbedre denne mangel på dannelse. Det må senere generationer tage på deres kappe – ich bin anderswo engagiert, om man så må sige 🙂
Pludselig association: – den dér med pigen på elgen får mig øjeblikkeligt til at tænke på “Elgen Skutt og Prinsesse Tuestjerne”, et maleri af John Bauer, svensk illustrator og maler, der omkom med hele familien på en færgefart over Den Botniske Bugt i 1918. Så måske er der en “skandinavisk forbindelse” – men hvad ved jeg?
Nu med hensyn til Jack Williamson: – Williamson havde en forrygende karriere som sciffi-forfatter fra ’30erne til 2000, oftere end ikke i samarbejde med Frederik Pohl (“Gateway”, som I har haft under behandling). Der er masser at tage af, men tiden går jo og ikke alt ældes med ynde. Men jeg kan da ihvertfald anbefale Pohls og Williamsons “Saga of Cuckoo” (2 romaner) – den har yderst moderne problematikker på sig.
En “omvendt” form for terraforming kunne måske præsenteres af James Blish’ “Seedling Stars”-serie, hvor det er menneskene, der – nåja – manipuleres genetisk til at kunne leve under udenjordiske forhold. Stjerneeksemplet er nok novellen “Surface Tension” – dén bør man læse! & !!
Den dér følelse af at blive “belært” kan jeg godt nikke genkendende til. Jeg holder utroligt meget af Sjöwalls og Wahlöös serie “Roman om en forbrydelse” (Martin Beck). Men selvom jeg i vid udstrækning deler Wahlöös politiske synspunkter, klæder det ham – og romanerne – dårligt med politisk orienterede infodumps.
Ikke desto mindre er det en mani og dårlig vane hos alle de, der har fundet “sandheden” – ikke mindst i disse tider, hvor “genderfluidness” er det nye sort – hvor det er som om man – personligt – skal tilkende sig, tilslutte sig og deltage i et kønsflydende univers, medmindre man vil have prædikatet “patriarkalsk reaktionær”.
Det der så kan undre, er at dette – ret nutidige problemfelt – åbenbart ikke har ændret sig (i henhold til “Terraformers”) om 55.000 år … det er dog et stykke tid, ikk’sandt?
“Følg endelig efter dem, der søger sandheden – flygt som død og helvede fram dem, der har fundet den!”
Nåmmen, iøvrigt: – der findes et kompjuter-spil, der hedder “Biosys”, og som netop handler om sådan en “Biossphere” – 4 “domes”: – hav, savanne, jungle, club. Og spillet starter dér, hvor noget er gået forrygende galt, og ikke bare lokummet, men hele lortet, brænder. Og man spiller den ældre, amnesiske videnskabsmand Nash, der stærkt røgforgiftet vågner midt i jungledomen. Og noget er helt galt!
Det spil kan faktisk godt give antydningen af idé om, hvad et lukket økologisk system er for en størrelse.
Nå! Skidt med det. Jeg lytter fremad – som altid – og glæder mig til næste gang.
De bedste osv. Henning (trofast lytter) 🙂
Hej Henning. Tak for kommentaren. Det lyder spændende med omvendt Terraforming, hvor man tilpasser sig selv til at passe ind.
Det er i virkeligheden noget at det centrale i den skønne “To be taught if fortunate” af Becky Chambers, hvor astronauterne besøger 3 planeter og bliver biomoddet på vejen dertil.